Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no i zaoszczędzimy na gazie lub prądzie.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 4324
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 4324
Składniki
Jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą . Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień. Gdy woda się zagotuje, zakręcamy ogień. Pozostawiamy garnek z jajkami na kuchence przykryty pokrywką na 10 minut. Czas zaczynamy mierzyć od momentu wyłączenia gazu lub prądu.
Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą . Jajka są ugotowane na twardo, możemy je obrać ze skorupki pokroić na plasterki.
Jeśli chcemy ugotować jajka na miękko to gotujemy w ten sam sposób tylko krócej np. 2 - 4 minuty. Czy, dłużej jajka będą stały w gorącej wodzie tym bardziej białko i żółtko więcej się zetnie.
Pozdrawiam !