Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no i zaoszczędzimy na gazie lub prądzie.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1728
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1525
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1488
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1728
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1525
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1488
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1786
Składniki
Jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą . Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień. Gdy woda się zagotuje, zakręcamy ogień. Pozostawiamy garnek z jajkami na kuchence przykryty pokrywką na 10 minut. Czas zaczynamy mierzyć od momentu wyłączenia gazu lub prądu.
Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą . Jajka są ugotowane na twardo, możemy je obrać ze skorupki pokroić na plasterki.
Jeśli chcemy ugotować jajka na miękko to gotujemy w ten sam sposób tylko krócej np. 2 - 4 minuty. Czy, dłużej jajka będą stały w gorącej wodzie tym bardziej białko i żółtko więcej się zetnie.
Pozdrawiam !