Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no i zaoszczędzimy na gazie lub prądzie.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 622
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1573
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8967
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 622
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1573
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8967
Składniki
Jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą . Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień. Gdy woda się zagotuje, zakręcamy ogień. Pozostawiamy garnek z jajkami na kuchence przykryty pokrywką na 10 minut. Czas zaczynamy mierzyć od momentu wyłączenia gazu lub prądu.
Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą . Jajka są ugotowane na twardo, możemy je obrać ze skorupki pokroić na plasterki.
Jeśli chcemy ugotować jajka na miękko to gotujemy w ten sam sposób tylko krócej np. 2 - 4 minuty. Czy, dłużej jajka będą stały w gorącej wodzie tym bardziej białko i żółtko więcej się zetnie.
Pozdrawiam !