Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 260
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 97
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 260
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 97
Składniki
W garnuszku zagotowujemy niewielka ilość wody. Klarujemy masło
Do dużej miski wbijamy żółtka z 3 jajek, doprawiamy solą i białym pieprzem, dokładnie mieszamy i dodajemy sok z połówki cytryny. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i dokładnie ubijamy żółtka, pilnując aby się nie ścieły. Stopniowo dodajemy ciepłe masło, cały czas energicznie mieszając żółtka. Po pewnym czasie sos powinien zacząć gęstnieć. W efekcie powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu, powinien być kremowo i puszysty.