Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych warzyw oraz owoców. Mmm bardzo na to czekałam. :) W moim domu kalafiora zazwyczaj jadało się w bułce tartej usmażonej na masełku. Tym razem przygotowałam go w towarzystwie pysznego ziołowego sosu. Takie danie nada się idealnie do pieczonego drobiu, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa na kolację. Ta propozycja jest zdrowa, pyszna i pachnąca. :) Zapraszam do skosztowania! ;)
Przepis dnia
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który wymaga odrobiny pracy, ale wynag...
Odsłon: 209
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 622
Przepis dnia
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który wymaga odrobiny pracy, ale wynag...
Odsłon: 209
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 622
Składniki
Zagotować wodę na kalafiora z dodatkiem łyżeczki soli oraz cukru.
Wycisnąć sok z cytryny i dodać do garnka z wodą. Kalafiora gotować do ulubionej miękkości. Ja proponuję al dente. Następnie odcedzić. Nie wylewać wody.
Natkę pietruszki posiekać drobno.
Mąkę zarumienić na patelni na złotawy kolor. Piękny zapach podpowie nam, że mąka ma już dość temperatury. :) Po tym czasie na patelnię dodać masło i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć zasmażkę do rondelka. Dodać mleko, śmietanę ciągle mieszając. Później dodać wodę z gotowania kalafiora. Energicznie mieszając do zgęstnienia sosu. Dodać przyprawy oraz natkę pietruszki. Wymieszać i gotowe! Smacznego! :)