Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior zapiekany w serowym sosie. Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na codziennikkulinarny.blogspot.com - Zapraszam!
1. Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut.
2. Następnie odcedzamy na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru wody. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je dokładnie masłem lub margaryną i obsypujemy łyżeczką bułki tartej.
3. Przygotowujemy sos. W tym celu podgrzewamy mleko i śmietanę w rondelku. Dodajemy 3/4 porcji startego żółtego sera i intensywnie mieszamy (najlepiej kuchenną trzepaczką), bo sos zacznie powoli gęstnieć. Zestawiamy rondelek z ognia. W osobnym naczynku mieszamy mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody. Dodajemy do sosu serowego i podgrzewamy jeszcze chwilę.
4. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką ziół włoskich czosnkiem i cebulą sproszkowaną. Posypujemy resztą startego żółtego sera i łyżką bułki tartej.
5. Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut lub do zarumienienia się kalafiora.
6. Posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis dnia
Szybka,prosta,bezmięsna i zdrowa zapiekanka.Smakuje jako samodzielne danie lu...
Odsłon: 24254
Apetyczna zapiekanka z kalafiora. Dodatek sera feta nadaje daniu wyrazisty smak.
Odsłon: 360
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 260
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 30
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 32
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 129
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 489
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 467
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 260
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 30
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 32
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 129
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 489
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 467
Składniki
1. Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. 2. Następnie odcedzamy na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru wody. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je dokładnie masłem lub margaryną i obsypujemy łyżeczką bułki tartej. 3. Przygotowujemy sos. W tym celu podgrzewamy mleko i śmietanę w rondelku. Dodajemy 3/4 porcji startego żółtego sera i intensywnie mieszamy (najlepiej kuchenną trzepaczką), bo sos zacznie powoli gęstnieć. Zestawiamy rondelek z ognia. W osobnym naczynku mieszamy mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody. Dodajemy do sosu serowego i podgrzewamy jeszcze chwilę.
4. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką ziół włoskich czosnkiem i cebulą sproszkowaną. Posypujemy resztą startego żółtego sera i łyżką bułki tartej. 5. Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut lub do zarumienienia się kalafiora. 6. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Chleb orkiszowy z cebulą
Dodatki
Ketchup z cukinii
Dodatki
Pasztet z cukinii
Dodatki
Ziemniaki w papilotach
Chleb orkiszowy z cebulą
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 132
Ketchup z cukinii
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 871