Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
SMAK I ZAPACH POMARAŃCZY W SAM RAZ DO ŚWIĄTECZNYCH WYPIEKÓW
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1359
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1359
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
POMARAŃCZE WYSZOROWAĆ, SPARZYĆ WRZĄTKIEM I OBRAĆ
OSTRYM NOŻEM ODCIĄĆ BIAŁĄ CZĘŚĆ SKÓRKI (ALBEDO) - JEST GORZKIE. POWINNA ZOSTAĆ BARDZO CIENKA POMARAŃCZOWA CZĘŚĆ.
SKÓRKĘ POKROIĆ NA WĄSKIE PASECZKI, WŁOŻYĆ DO RONDELKA I ZALAĆ WRZĄTKIEM GOTOWAĆ 15 MINUT.
NASTĘPNIE ODCEDZIĆ I Z POWROTEM WŁOŻYĆ DO RONDLA, ZALAĆ SZKLANKĄ WODY I DODAĆ SZKLANKĘ CUKRU.
PODGRZEWAĆ, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC DO CZASU AŻ WODA WYPARUJE I POWSTANIE BARDZO GĘSTY SOS
WYCIĄGNĄĆ PASKI Z SOSU, UŁOŻYĆ JE NA KRATCE I POZOSTAWIĆ NA NOC DO WYSCHNIĘCIA.
PRZED PODANIEM DO CIASTA SKÓRKĘ DROBNO POSIEKAĆ.SKÓRKĘ MOŻNA PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKA, ZALAĆ SYROPEM I PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE- W TAKIEJ WERSJI MOŻE BYĆ UŻYTA NP. ZAMIAST KONFITURY DO HERBATY. MOŻNA TEŻ SKÓRKĘ ZALAĆ WÓDKA I POWSTANIE POMARAŃCZÓWKA. PODOBNIE MOŻNA ZROBIĆ ZE SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ.