Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wypieków na Boże Narodzenie (i nie tylko) jak znalazł. Trochę cierpliwości i pracy, a otrzymamy rzecz własnoręcznie zrobioną o niezwykłym aromacie. I pomyśleć, że najczęściej te skórki wyrzucamy.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 67
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 472
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1872
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 67
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 472
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1872
Składniki
Cytryny i pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Gotować 10-15 minut w oddzielnych garnkach. Wodę z gotowania odlać. Wlać nową do każdego garnka i znów gotować 10-15 minut. Wodę ponownie odlać. Chodzi o to aby pozbyć się środków chemicznych którymi cytryny i pomarańcze były pokryte. Z wewnętrznej części skórek odkroić białą, gorzką część. Po gotowaniu skórki są miękkie i tą czynność można wykonać bardzo łatwo. Drobno pokroić skórki z cytryny i to samo z robić ze skórkami z pomarańczy. Gotować je w oddzielnych garnkach, każde w szklance wody i cukru. Należy mieszać drewnianą łyżką. Cały czas pilnować aby skórki się nie przypaliły, gdyż płynu będzie ubywać. Czynność ta powinna potrwać jakieś 30-40 minut. Gotowe skórki rozłożyć na papierze do pieczenia posypanym cukrem pudrem. Zostawić do całkowitego skarmelizowania, najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce w zamkniętych słoiczkach. Uwaga! Można oczywiście dać skórki z większej ilości cytrusów, ale wtedy trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru i wody.