Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta z białą fasolą

Kapusta z białą fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 3985

Dodano:

Odsłon: 3428

Kapusta z fasolą ,prosta i szybka w przygotowaniu, jest bardzo sycąca. Smaczny dodatek do wielu potraw obiadowych jak i do pieczywa

Składniki

  • -kapusta kiszona 1,6 kg
  • -400 g-500 g fasoli białej drobnej
  • -15 -20 dkg szynki surowej w kostkach
  • -2 duże marchewki
  • -1 duża cebula
  • -ziele angielskie
  • -liść laurowy
  • -10 dkg smalcu
  • -10 dkg margaryny
  • -przyprawy:
  • -sól
  • -pieprz
  • -1-2 łyżek cukru
  • - 2 łyżki maggi ,
  • 1 płaska łyżka vegeta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapusta z białą fasolą

Przygotowanie

  1. Fasolę opłukać ,zalać wodą i moczyć całą noc,następnie gotujemy do miękkości .
    Kapustę ,kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą (dwa razy )
    aby nie była zbyt kwaśna ,pokroić na mniejsze ,kawałki zalać wodą, dodać ziele angielskie ,liść laurowy i gotować do miękkości(wodę, trzeba uzupełnić podczas gotowania jeśli odparuje)
    Marchew ,obrać opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach,cebulkę drobno pokroić w kostkę .
    Na patelnię włożyć tłuszcz i podsmażyć pokrojoną drobno cebulę ,następnie dodać marchew i w kosteczkach szynkę doprawić ,maggi,1 łyżkę vegety, pieprz podlać wodą (do 200 ml) i dusić na małym ogniu ,15 -20 minut.
    Odcedzić ugotowaną kapustę.... część, fasoli (1/2) ,ugnieść, rozgnieść na papkę i dodać do kapusty a (1/2) dodać w całości ,następnie dodajemy uduszoną marchew ,szyneczkę i cebulkę ,przyprawiamy do smaku ,sól,pieprz, cukier
    Całość , dokładnie mieszamy .....

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 listopada 2014 Pyszne połączenie - sałatka idealna do obiadu :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń