Do góry

Dodatki Przepis na:

Karmelizowana brukselka

Karmelizowana brukselka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48619

Dodano:

Odsłon: 789

Tak przygotowana brukselka jest niesamowitym dodatkiem do dania głównego, jednak sama w sobie powala na łopatki.

Składniki

  • 400 g brukselki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki miodu z amfory krzewiastej (opcjonalnie lipowy)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe lub uszkodzone liście. Wodę z cukrem ( 1 łyżka na 1 litr wody) zagotowujemy, na wrzątek wrzucamy brukselkę i sparzamy przez około 5 min (w zależności od wielkości). Odcedzamy i studzimy. Większe kroimy na pół.
    Na rozgrzanym tłuszczu (masło+oliwa) smażymy (lekko odparowując wodę) przez kilka minut, następnie dodajemy sezam, smażymy około 5 min. Całość polewamy miodem i karmelizujemy na rumiano. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 marca 2018 Idę do sklepu po brukselkę. Miały być buraczki, ale nic z tego. Cudowne kapustki. Dzięki za przepis - zabieram !!! Jak zwykle - powalasz :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 03 marca 2018 Przepysznie się prezentuję, taka piękna zielona ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 marca 2018 Super przepis na moją kochaną brukselkę:)Biorę nawet bez dodatków! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 marca 2018 No panie, danie jak u Basiury ;)
Brukselka jest pyszna, nie ma to jak małe kapustki :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń