Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana brukselka jest niesamowitym dodatkiem do dania głównego, jednak sama w sobie powala na łopatki.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8535
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3008
Polecam.
Odsłon: 1779
Polecam.
Odsłon: 508
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8535
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3008
Polecam.
Odsłon: 1779
Polecam.
Odsłon: 508
Składniki
Brukselkę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe lub uszkodzone liście. Wodę z cukrem ( 1 łyżka na 1 litr wody) zagotowujemy, na wrzątek wrzucamy brukselkę i sparzamy przez około 5 min (w zależności od wielkości). Odcedzamy i studzimy. Większe kroimy na pół. Na rozgrzanym tłuszczu (masło+oliwa) smażymy (lekko odparowując wodę) przez kilka minut, następnie dodajemy sezam, smażymy około 5 min. Całość polewamy miodem i karmelizujemy na rumiano. Podajemy od razu po przygotowaniu.