Do góry

Dodatki Przepis na:

Karmelowy sos pomarańczowy

Karmelowy sos pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48527

Dodano:

Odsłon: 1164

Zapach pomarańczy jest cudowny i zniewalający. Dlatego aromatyczny sos pomarańczowy na bazie karmelu uważam za coś fantastycznego. Kubki smakowe szaleją już przy odrobinie tego sosu, który jest idealnym dopełnieniem, gdy zabieramy się za jedzenie racuchów drożdżowych lub naleśników z serem. Ten sos to po prostu niebo w gębie.

Składniki

  • pomarańcza 3 sztuki (duże)
  • cukier 4 łyżki
  • masło 3 łyżki
  • skórka z połowy pomarańczy
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • żelfiks (2:1) 2 płaskie łyżeczki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Owoce obrać ze skórki, następnie wycisnąć z nich sok (uzyskałam około szklanki soku).
    Skórkę z połowy pomarańczy pokroić w drobną kosteczkę, resztę można wykorzystać do zrobienia skórki kandyzowanej (http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html)

    Cukier przewidziany na karmel wsypać do rondelka, ogrzewać do momentu aż nam się mocno zrumieni (w tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać od czasu do czasu rondelkiem). Gdy cukier jest już płynny i mocno zrumieniony, należy dodać masło*, sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy.

  2. Całość gotować około 15 minut, wówczas płyn powinien być jednolity, a skórka pomarańczowa wystarczająco miękka. Dodać żelatynę i żelfiks, energicznie wymieszać, gotować do momentu, aż sos nieco zgęstnieje.

    *Gdy dodamy masło, karmel dość mocno się skrystalizuje, ale to nic. Wszystko wróci do normy po 10- 15 minutach podgrzewania płynu.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń