Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach pomarańczy jest cudowny i zniewalający. Dlatego aromatyczny sos pomarańczowy na bazie karmelu uważam za coś fantastycznego. Kubki smakowe szaleją już przy odrobinie tego sosu, który jest idealnym dopełnieniem, gdy zabieramy się za jedzenie racuchów drożdżowych lub naleśników z serem. Ten sos to po prostu niebo w gębie.
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Owoce obrać ze skórki, następnie wycisnąć z nich sok (uzyskałam około szklanki soku).
Skórkę z połowy pomarańczy pokroić w drobną kosteczkę, resztę można wykorzystać do zrobienia skórki kandyzowanej (http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html)
Cukier przewidziany na karmel wsypać do rondelka, ogrzewać do momentu aż nam się mocno zrumieni (w tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać od czasu do czasu rondelkiem). Gdy cukier jest już płynny i mocno zrumieniony, należy dodać masło*, sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy.
Całość gotować około 15 minut, wówczas płyn powinien być jednolity, a skórka pomarańczowa wystarczająco miękka. Dodać żelatynę i żelfiks, energicznie wymieszać, gotować do momentu, aż sos nieco zgęstnieje.
*Gdy dodamy masło, karmel dość mocno się skrystalizuje, ale to nic. Wszystko wróci do normy po 10- 15 minutach podgrzewania płynu.
Smacznego.
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 28
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto sz...
Odsłon: 44
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 28
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto sz...
Odsłon: 44
Składniki
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Owoce obrać ze skórki, następnie wycisnąć z nich sok (uzyskałam około szklanki soku). Skórkę z połowy pomarańczy pokroić w drobną kosteczkę, resztę można wykorzystać do zrobienia skórki kandyzowanej (http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html) Cukier przewidziany na karmel wsypać do rondelka, ogrzewać do momentu aż nam się mocno zrumieni (w tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać od czasu do czasu rondelkiem). Gdy cukier jest już płynny i mocno zrumieniony, należy dodać masło*, sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy.
Całość gotować około 15 minut, wówczas płyn powinien być jednolity, a skórka pomarańczowa wystarczająco miękka. Dodać żelatynę i żelfiks, energicznie wymieszać, gotować do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. *Gdy dodamy masło, karmel dość mocno się skrystalizuje, ale to nic. Wszystko wróci do normy po 10- 15 minutach podgrzewania płynu. Smacznego.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Ciapkapusta
Dodatki
Ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Dodatki
Młoda kapusta z boczkiem i śliwkami
Dodatki
Przysmak śniadaniowy z szynkowaru.
Ciapkapusta
Ciapkapusta to tradycyjne danie ze Śląska. Świetnie pasuje do dań mięsnych. W...
Odsłon: 16
Ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Ciasto z tego przepisu wychodzi niezwykle sprężyste, przez co nie pęka podcza...
Odsłon: 18