Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku, wędzona metodą w garnku, suszona. Kiełbasa suszona w temperaturze 6-8 stopniach Celsjusza 14 dni.
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej.
Odsłon: 51119
Postanowiłam sobie przygotować kiełbasę swojej roboty, przyznaję że zrobić k...
Odsłon: 7423
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 325
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 325
Składniki
Peklowanie: Rozdrobnione mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Rozdrabnianie: mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
Nadziewanie: Farszem napełniamy ścisło osłonki tworząc małe krążki kiełbasy. Osadzanie: Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy kilka godzin, możemy osuszyć wentylatorem. Do wędzenia w garnku kiełbasy muszą być ładnie osuszone.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Uwędzone kiełbasy parzymy w temperaturze 75 stopni 25 minut.
Studzenie i podsuszanie: Po parzeniu studzimy i podsuszamy powieszone na kiju. Kiełbasę suszymy w temperaturze 6-8 stopniach Celsjusza przez 14 dni. Smacznego!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Domowy majonez
Dodatki
Baba ghanoush – prosta pasta z bakłażana
Dodatki
Ćwikła siostry Anastazji
Dodatki
Kluski szwabskie
Domowy majonez
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnych jajek od domowego, własnoręcznie zro...
Odsłon: 139
Baba ghanoush – prosta pasta z bakłażana
Pasta popularna na bliskim wschodzie. Najczęściej serwowana i świeżymi warzyw...
Odsłon: 500