Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25606

Dodano:

Odsłon: 4842

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona.

Składniki

  • Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)
  • mięso III klasy (podgardle) - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)
  • mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
  • osłonka białkowa karmelowa 100-120 mm - 0,35 metra
  • Przyprawy:
  • peklosól - 30 gram
  • pieprz biały mielony - 15 gram
  • sól wędzona 20 gram (1% / kg mięsa)
  • 5 ząbków czosnku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.

Przygotowanie

  1. Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle osłonki mięsem, końce zawiązujemy przędzą, potem sznurujemy baton.

  2. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy 2 godziny w temperaturze 72-75 stopni, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i wieszamy na kiju na kilka godzin.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 22 grudnia 2019 Lubię te Twoje kiełbaski i wędliny :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń