Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa swojska.

Kiełbasa swojska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1686 Ocena: 27211

Dodano:

Odsłon: 2410

Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej.

Składniki

  • Surowiec 3 kg:
  • mięso z golonki wieprzowej 70 dag
  • mięso z łopatki 2 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 30 dag
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18 g/kg mięsa
  • sól warzona 18 g/kg do boczku
  • czosnek granulowany 3 g/kg
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • woda 2x100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
  • jelita wieprzowe 30/32 - 4,5 m (1,5m/ kg)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa swojska.

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Pokrojone mięso z golonki i łopatki mieszamy z peklosolą. Boczek nacieramy solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach.

  2. Rozdrabnianie:

    mięso z golonki przepuszczamy przez sitko 4 mm
    mięso z łopatki przepuszczamy przez szarpak
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 12 mm

  3. Farsz:

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

  4. Nadziewanie:

    Farszem napełniamy ścisło jelita wieprzowe tworząc małe krążki kiełbasy.

  5. Osadzanie:

    Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy 3 godziny, osuszamy w piekarniku w 30 stopniach Celsjusza do momentu aż kiełbasy będą ładnie osuszone.

  6. Wędzenie:

    Osuszone kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 3 godziny.

  7. Studzenie :

    Studzimy powieszone na kiju.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 03 kwietnia Mariolu wszystkie Twoje wyroby ,czytam nie od dzisiaj sa wysmienite trzeba umieć zrobic tak pyszne wyroby:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 kwietnia Wyglada perfekcyjnie! a z taka profesjonalna napelniarka kielbas praca musi byc tylko przyjemnoscia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 02 kwietnia No i co Pani narobiła??
Wstałem taki głodny , a nigdy nie zrobię takiej kiełbasy bo nie potrafię ani nie mam warunków.
A Pani serdecznie gratuluje:-)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń