Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska - przepis na 10 kg pozwoli ci łatwo i szybko przyszykować wędlinę dla dużej rodziny i wszystkich znajomych, których chcesz ugościć na grillu. Z powodzeniem możesz ją też zamrozić do późniejszego wykorzystania. W żadnym sklepie nie znajdziesz tak dobrej, soczystej i aromatycznej kiełbasy. Zakochasz się w niej po pierwszym kęsie.
Idealny smak kiełbasy można uzyskać, mieszając ze sobą wiele rodzajów mięsa. Głównym składnikiem powinno być mięso wieprzowe, które charakteryzuje się najlepszym stosunkiem białka do tłuszczu, który jest głównym przenośnikiem smaku. Warto jednak wzbogacić aromat, dodając cielęcinę, wołowinę, indyka czy też inne, ulubione rodzaje mięsa. Nie może też zabraknąć tłustych kawałków, takich jak słonina czy podgardle. Ostateczna zawartość tłuszczu w kiełbasie powinna wynosić ok. 25-30%.
Przygotowanie mięsa należy rozpocząć od pokrojenia całego mięsa na mniejsze fragmenty, dzięki czemu będzie łatwiejsze w dalszej obróbce. Im chudsze kawałki, tym należy je zmielić na większych oczkach. Słonina czy podgardle powinny być jak najdrobniej zmielone, najlepiej dwa razy, dzięki czemu tłuszcz będzie można dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Po wymieszaniu powinna powstać jak najbardziej jednolita masa. Jeśli 10 kilogramów jest dla ciebie zbyt dużą ilością, sprawdź też przepis na kiełbasę swojską 5 kg.
Swojska kiełbasa przygotowana w domu powinna być wilgotna. Sucha wędlina nie sprawdzi się ani do pieczenia, ani do grillowania, a na kanapkach będzie wymagała posmarowania dodatkową ilością sosu czy ketchupu. By tego uniknąć, do masy mięsnej warto wlać niewielką ilość bulionu. Przepis na 10 kg kiełbasy wymaga użycia ok. litra płynu. W miarę mieszania i masowania zostanie on wchłonięty w masę.
Do masy dodaj przyprawy - nie może zabraknąć peklosoli, która hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozkład mięsa. Dzięki temu swojska wędzona kiełbasa zachowa swoją świeżość na dłużej. Do mieszanki dodaj też pieprz, czosnek, paprykę oraz inne, ulubione składniki. Dobrze sprawdzi się tu jałowiec, ziele angielskie czy goździki. Wszystko zmiel dobrze w moździerzu, a przyprawę swojską dodaj do masy mięsnej i wymieszaj. Jeśli chcesz sprawdzić, czy całość jest odpowiednio doprawiona, uformuj niewielki kotlecik i ugotuj go w odrobinie wody, a następnie skosztuj. Taki aromatyczny wyrób świetnie sprawdzi się do takich dań jak młoda kapusta z kiełbasą czy leczo.
Produkcja domowej kiełbasy nieodzownie łączy się z prawidłowym przyrządzeniem jelit wieprzowych. Przede wszystkim należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Bez trudu dasz radę je zwyczajnie "obrócić na lewą stronę". Następnie pozostaw je w ciepłej wodzie do namoczenia przez kolejne 1-2 godziny i ponownie opłucz. Dzięki temu usuniesz ewentualnie gorzki smak i wszystkie zanieczyszczenia. Nadziewaj jelita za pomocą maszynki do mielenia mięsa ze specjalną końcówką lub specjalnym urządzeniem. Co jakiś czas skręcaj je, uzyskując kiełbaski o preferowanej długości.
Najlepsze rezultaty osiąga się oczywiście wędzeniem drewnem w ogrodzie, ale obecnie możliwe jest kupno specjalnego, niewielkiego urządzenia, którym można uwędzić kiełbasę nawet w kuchni. Aromat mięsa wędzonego jest jedyny w swoim rodzaju, a sama kiełbasa swojska jest soczysta, delikatna i mocno wilgotna.
Wartości odżywcze kiełbasy przygotowanej w zaciszu własnego domu są znacznie wyższe niż w przypadku jakiejkolwiek wędliny kupionej w sklepie. Dzięki temu dokładnie wiesz, co jesz i masz pewność, że w środku nie znajdują się szkodliwe dla organizmu substancje. A smak swojskiej kiełbasy jest jedyny w swoim rodzaju, idealny na grilla, do pieczenia czy też do serwowania na desce wędlin podczas każdej większej imprezy rodzinnej.
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 326
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3333
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 326
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3333
Składniki
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Karkówkę i wołowinę zmiel w maszynce o średnich oczkach. Słoninę zmiel na oczkach najmniejszych.
Dokładnie wymieszaj wszystkie mięsa i słoninę. Przyprawy utłucz w moździerzu, a czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj wszystko do masy i ponownie dobrze wyrób.
Dodaj bulion i wymieszaj całość ręką na gładką masę. Włóż ją do kamiennego naczynia i pozostaw na ok. 24 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. Sól uchroni mięso przed aktywnością patogennych bakterii.
Przelane wodą jelita nawiń na odpowiednią końcówkę maszynki do mięsa. Miel powoli, pilnując, by całe jelito było dobrze napełnione. Skręcaj co 30 cm, formując kiełbaski. Nakłuj je i susz w chłodnym miejscu przez następne 4-6 godzin.
Osuszone kiełbasy swojskie należy wędzić w ciepłym dymie przez 12-16 godzin. Na koniec ponownie je susz przez 2-4 godzin. Podawać na ciepło lub na zimno.