Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Kiełbasa swojska przepis na 10 kg
  • Wędliny
  • Przepis na

Kiełbasa swojska przepis na 10 kg

04.08.2025 Odsłon: 40101
5.0 (87 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Kiełbasa swojska - przepis na 10 kg pozwoli ci łatwo i szybko przyszykować wędlinę dla dużej rodziny i wszystkich znajomych, których chcesz ugościć na grillu. Z powodzeniem możesz ją też zamrozić do późniejszego wykorzystania. W żadnym sklepie nie znajdziesz tak dobrej, soczystej i aromatycznej kiełbasy. Zakochasz się w niej po pierwszym kęsie. 

Przepis na kiełbasę swojską - jakiego mięsa użyć? 

Idealny smak kiełbasy można uzyskać, mieszając ze sobą wiele rodzajów mięsa. Głównym składnikiem powinno być mięso wieprzowe, które charakteryzuje się najlepszym stosunkiem białka do tłuszczu, który jest głównym przenośnikiem smaku. Warto jednak wzbogacić aromat, dodając cielęcinę, wołowinę, indyka czy też inne, ulubione rodzaje mięsa. Nie może też zabraknąć tłustych kawałków, takich jak słonina czy podgardle. Ostateczna zawartość tłuszczu w kiełbasie powinna wynosić ok. 25-30%. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować kiełbasę - mięso 

Przygotowanie mięsa należy rozpocząć od pokrojenia całego mięsa na mniejsze fragmenty, dzięki czemu będzie łatwiejsze w dalszej obróbce. Im chudsze kawałki, tym należy je zmielić na większych oczkach. Słonina czy podgardle powinny być jak najdrobniej zmielone, najlepiej dwa razy, dzięki czemu tłuszcz będzie można dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Po wymieszaniu powinna powstać jak najbardziej jednolita masa. Jeśli 10 kilogramów jest dla ciebie zbyt dużą ilością, sprawdź też przepis na kiełbasę swojską 5 kg. 

Domowa kiełbasa swojska - aromatyczna i wilgotna 

Swojska kiełbasa przygotowana w domu powinna być wilgotna. Sucha wędlina nie sprawdzi się ani do pieczenia, ani do grillowania, a na kanapkach będzie wymagała posmarowania dodatkową ilością sosu czy ketchupu. By tego uniknąć, do masy mięsnej warto wlać niewielką ilość bulionu. Przepis na 10 kg kiełbasy wymaga użycia ok. litra płynu. W miarę mieszania i masowania zostanie on wchłonięty w masę. 

Wyjątkowy smak i aromat kiełbasy, czyli najlepsze przyprawy do kiełbasy 

Do masy dodaj przyprawy - nie może zabraknąć peklosoli, która hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozkład mięsa. Dzięki temu swojska wędzona kiełbasa zachowa swoją świeżość na dłużej. Do mieszanki dodaj też pieprz, czosnek, paprykę oraz inne, ulubione składniki. Dobrze sprawdzi się tu jałowiec, ziele angielskie czy goździki. Wszystko zmiel dobrze w moździerzu, a przyprawę swojską dodaj do masy mięsnej i wymieszaj. Jeśli chcesz sprawdzić, czy całość jest odpowiednio doprawiona, uformuj niewielki kotlecik i ugotuj go w odrobinie wody, a następnie skosztuj. Taki aromatyczny wyrób świetnie sprawdzi się do takich dań jak młoda kapusta z kiełbasą czy leczo. 

Jak przygotować jelita wieprzowe? 

Produkcja domowej kiełbasy nieodzownie łączy się z prawidłowym przyrządzeniem jelit wieprzowych. Przede wszystkim należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Bez trudu dasz radę je zwyczajnie "obrócić na lewą stronę". Następnie pozostaw je w ciepłej wodzie do namoczenia przez kolejne 1-2 godziny i ponownie opłucz. Dzięki temu usuniesz ewentualnie gorzki smak i wszystkie zanieczyszczenia. Nadziewaj jelita za pomocą maszynki do mielenia mięsa ze specjalną końcówką lub specjalnym urządzeniem. Co jakiś czas skręcaj je, uzyskując kiełbaski o preferowanej długości. 

Wędzenie domowej kiełbasy w domu - czy to możliwe? 

Najlepsze rezultaty osiąga się oczywiście wędzeniem drewnem w ogrodzie, ale obecnie możliwe jest kupno specjalnego, niewielkiego urządzenia, którym można uwędzić kiełbasę nawet w kuchni. Aromat mięsa wędzonego jest jedyny w swoim rodzaju, a sama kiełbasa swojska jest soczysta, delikatna i mocno wilgotna. 

Wartości odżywcze kiełbasy przygotowanej w zaciszu własnego domu są znacznie wyższe niż w przypadku jakiejkolwiek wędliny kupionej w sklepie. Dzięki temu dokładnie wiesz, co jesz i masz pewność, że w środku nie znajdują się szkodliwe dla organizmu substancje. A smak swojskiej kiełbasy jest jedyny w swoim rodzaju, idealny na grilla, do pieczenia czy też do serwowania na desce wędlin podczas każdej większej imprezy rodzinnej. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 433

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

wstążki z sosem bazyliowym

Dania główne wstążki z sosem bazyliowym

Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 326

do 15 min 15 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tort z płatków kukurydzianych

Desery tort z płatków kukurydzianych

Ciasto idealne na letnie urodziny. Nietypowy spód z płatków kukurydzianych ob...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta
  • Torty
  • Kremy

Odsłon: 772

> 60 min >60 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Pulpety w sosie kurkowym

Dania główne Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz ś...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 636

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 18734

do 30 min 30 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3333

do 30 min 30 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 433

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

wstążki z sosem bazyliowym

Dania główne wstążki z sosem bazyliowym

Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 326

do 15 min 15 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tort z płatków kukurydzianych

Desery tort z płatków kukurydzianych

Ciasto idealne na letnie urodziny. Nietypowy spód z płatków kukurydzianych ob...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta
  • Torty
  • Kremy

Odsłon: 772

> 60 min >60 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Pulpety w sosie kurkowym

Dania główne Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz ś...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 636

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 18734

do 30 min 30 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3333

do 30 min 30 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Kiełbasa swojska przepis na 10 kg
Autor:
smaker
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 8 kg karkówki wieprzowej,
  • kilogram młodej wołowiny lub cielęciny,
  • 2 kg słoniny wieprzowej,
  • litr bulionu wołowego,
  • 200 g soli,
  • 30 g saletry,
  • 30 g pieprzu czarnego,
  • 30 g ziela angielskiego,
  • 20 g papryki słodkiej,
  • 30 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
1

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Karkówkę i wołowinę zmiel w maszynce o średnich oczkach. Słoninę zmiel na oczkach najmniejszych.

2

Dokładnie wymieszaj wszystkie mięsa i słoninę. Przyprawy utłucz w moździerzu, a czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj wszystko do masy i ponownie dobrze wyrób.

3

Dodaj bulion i wymieszaj całość ręką na gładką masę. Włóż ją do kamiennego naczynia i pozostaw na ok. 24 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. Sól uchroni mięso przed aktywnością patogennych bakterii.

4

Przelane wodą jelita nawiń na odpowiednią końcówkę maszynki do mięsa. Miel powoli, pilnując, by całe jelito było dobrze napełnione. Skręcaj co 30 cm, formując kiełbaski. Nakłuj je i susz w chłodnym miejscu przez następne 4-6 godzin.

5

Osuszone kiełbasy swojskie należy wędzić w ciepłym dymie przez 12-16 godzin. Na koniec ponownie je susz przez 2-4 godzin. Podawać na ciepło lub na zimno.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki