Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 423
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 423
Składniki
Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.
Rozdrabnianie: łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm.
Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe.
Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin.
Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze.
Smacznego!!!