Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonki są pyszne i zdrowe. Dzisiaj prezentuję przepis na kiszone brukselki, które są po prostu pyszne, chrupiące, lekko kwaśne i co chyba najważniejsze pozbawione ich charakterystycznej goryczki.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13978
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15768
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6391
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13978
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15768
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6391
Składniki
Przyprawy wsypujemy do słoja. Brukselki pozbawiamy wierzchnich listków, a następnie przekładamy do słoja. We wrzątku rozpuszczamy sól. Wodą z solą zalewamy brukselki, woda powinna je przykryć. Na wierzchu kładziemy talerzyk i go obciążamy, by wszystkie brukselki były zanurzone. Odstawiamy na 3-7 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy brukselki są już ukiszone, zdejmujemy talerzyk, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Kiszoną brukselkę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.