Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski lane to najszybszy i najprostszy sposób na dodanie „makaronu” do zupy. Świetnie komponują się zarówno z zupami mlecznymi, jaki i obiadowymi. Są smaczne (uwielbiają je dzieci), delikatne i łatwo się nimi najeść. Do przygotowania klusek lanych potrzebujesz zaledwie dwóch składników. Niezależnie do tego, czy przygotowujesz zupę wytrawną czy słodką, do ciasta warto dodać odrobinę soli. W przypadki słodkiej zupy mlecznej możesz wzbogacić je także cukrem waniliowym.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11329
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 303
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 339
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 69
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 443
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 235
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11329
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 303
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 339
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 69
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 443
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 235
Składniki
Wbij do miseczki jajka i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną, lekko je napowietrzając. Możesz też od razu użyć miksera lub blendera, który przyda się przy łączeniu jajek z mąką.
Partiami dodawaj do jajek mąkę, mieszając ją z jajkami na gładkie, gęste ciasto. Osiągniesz ten efekt, posługując się ręcznym narzędziem, ale z pomocą miksera czy blendera łatwiej unikniesz powstawania grudek.
Wyreguluj gęstość ciasta ilością mąki. Powinno być zdecydowanie gęstsze niż to na naleśniki, ale na tyle rzadkie, by spływało z widelca (lub końcówki miksera).
Zagotuj w garnku około 750 ml rosołu lub mleka – w zależności od tego, jakie danie chcesz przygotować. Powoli, cienką strużką wlej ciasto do gotującego się na palniku o średniej mocy płynu. Nie wlewaj całości w to samo miejsce, by kluski się nie posklejały. Nie mieszaj też zawartości garnka, by się nie rozpadły. Zamieszaj dopiero po chwili, gdy kluski podrosną i zyskają zwartą strukturę, czyli po około 1-1,5 minuty.