Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski lane to najszybszy i najprostszy sposób na dodanie „makaronu” do zupy. Świetnie komponują się zarówno z zupami mlecznymi, jaki i obiadowymi. Są smaczne (uwielbiają je dzieci), delikatne i łatwo się nimi najeść. Do przygotowania klusek lanych potrzebujesz zaledwie dwóch składników. Niezależnie do tego, czy przygotowujesz zupę wytrawną czy słodką, do ciasta warto dodać odrobinę soli. W przypadki słodkiej zupy mlecznej możesz wzbogacić je także cukrem waniliowym.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11072
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3490
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1184
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4193
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 368
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11072
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3490
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1184
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4193
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 368
Składniki
Wbij do miseczki jajka i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną, lekko je napowietrzając. Możesz też od razu użyć miksera lub blendera, który przyda się przy łączeniu jajek z mąką.
Partiami dodawaj do jajek mąkę, mieszając ją z jajkami na gładkie, gęste ciasto. Osiągniesz ten efekt, posługując się ręcznym narzędziem, ale z pomocą miksera czy blendera łatwiej unikniesz powstawania grudek.
Wyreguluj gęstość ciasta ilością mąki. Powinno być zdecydowanie gęstsze niż to na naleśniki, ale na tyle rzadkie, by spływało z widelca (lub końcówki miksera).
Zagotuj w garnku około 750 ml rosołu lub mleka – w zależności od tego, jakie danie chcesz przygotować. Powoli, cienką strużką wlej ciasto do gotującego się na palniku o średniej mocy płynu. Nie wlewaj całości w to samo miejsce, by kluski się nie posklejały. Nie mieszaj też zawartości garnka, by się nie rozpadły. Zamieszaj dopiero po chwili, gdy kluski podrosną i zyskają zwartą strukturę, czyli po około 1-1,5 minuty.