Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kluski śląskie z dziurką, idealne jako dodatek do obiadu.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4069
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11159
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13391
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5162
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4069
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11159
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13391
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5162
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść. Ostudzić. Wyrównać i nożem zaznaczyć krzyżyk.
Odkroić jedną ćwiartkę. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, dodać jajko i ponownie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta odrywać małe kawałki i uformować małe kulki. Na środku zrobić dziurkę palcem (na ok połowę głębokości). Odkładać na posypany mąką papier do pieczenia. W garnku zagotować wodę, posolić i wlać łyżkę oleju. Wkładać partiami kluski i gotować ok 3 min od momentu wypłynięcia. Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz.