Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kluski śląskie z dziurką, idealne jako dodatek do obiadu.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść. Ostudzić. Wyrównać i nożem zaznaczyć krzyżyk.
Odkroić jedną ćwiartkę. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, dodać jajko i ponownie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta odrywać małe kawałki i uformować małe kulki. Na środku zrobić dziurkę palcem (na ok połowę głębokości). Odkładać na posypany mąką papier do pieczenia. W garnku zagotować wodę, posolić i wlać łyżkę oleju. Wkładać partiami kluski i gotować ok 3 min od momentu wypłynięcia. Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz.