Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z suszu nieodłącznie kojarzy się z wigilijną wieczerzą. Nie dość, że gasi pragnienie to jeszcze wspomaga trawienie, co przy świątecznym obżarstwie jest bardzo wskazane. Jednak nie każdy przepada za jego specyficznym smakiem. Dlatego polecam wzbogacić kompot o aromatyczne przyprawy i pomarańczę.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 723
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3015
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 540
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 723
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3015
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 540
Składniki
Owoce suszone umyć, zalać zimną (woda powinna przykryć owoce, około 1,5litra), przegotowaną wodą na 2-3 godziny. Potem zagotować z cynamonem, goździkami, dodając cukier do smaku. Gotować około pół godziny, na średnim ogniu pod przykryciem, aż owoce będą miękkie, a kompot aromatyczny. Po tym czasie dodać sparzoną i pokrojoną w plastry pomarańczę. Garnek z kompotem zdjąć z ognia odstawiać do wystygnięcia. Podawać schłodzony po obfitym posiłku.