Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna mielonka na chleb, ze słoja. Idealna do kanapek, na weekendowe wypady do lasu.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 467
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 899
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 199
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 467
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 899
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 199
Składniki
Wymyte i osączone mięsa kroimy w kostkę 3 x 4 cm, mięso z karczku mielimy przez sitko 12 mm a boczek mielimy przez sitko 8 mm.
Zmielone mięsa wkładamy do większej miski dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz (około pół godziny aż będzie bardzo kleisty).
Tak wyrobiony farsz wkładamy do wcześniej wymytych i wyparzonych 2 słoików (0,5 i 0,72 litra). Upychamy farsz tak by pozbyć się powietrza ze słoika, by nie było powietrza w farszu. Układamy farsz do takiej wysokości by było 3 cm wolnej przestrzeni między pokrywką słoika a farszem.
Tak przyszykowane słoiki wstawiamy do garnka z wyścielonym na dnie kawałkiem ściereczki i zalewamy gorącą wodą, pasteryzujemy 1 godzinę w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po pasteryzacji zostawiamy słoiki w garnku i na drugi dzień również pasteryzujemy w takiej samej temperaturze przez godzinę. Jeżeli chcemy żeby nasza kiełbasa w słoiku troszkę dłużej postała pasteryzujemy w trzeci dzień 30 minut w tej samej temperaturze, 75 stopni Celsjusza.
Gotowe słoiki z mielonką po trzech pasteryzacjach. śmiało można przechowywać w spiżarni 6 miesięcy. Smacznego!!!