Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna mielonka na chleb, ze słoja. Idealna do kanapek, na weekendowe wypady do lasu.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 423
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 206
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 124
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 85
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2724
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 423
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 206
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 124
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 85
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2724
Składniki
Wymyte i osączone mięsa kroimy w kostkę 3 x 4 cm, mięso z karczku mielimy przez sitko 12 mm a boczek mielimy przez sitko 8 mm.
Zmielone mięsa wkładamy do większej miski dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz (około pół godziny aż będzie bardzo kleisty).
Tak wyrobiony farsz wkładamy do wcześniej wymytych i wyparzonych 2 słoików (0,5 i 0,72 litra). Upychamy farsz tak by pozbyć się powietrza ze słoika, by nie było powietrza w farszu. Układamy farsz do takiej wysokości by było 3 cm wolnej przestrzeni między pokrywką słoika a farszem.
Tak przyszykowane słoiki wstawiamy do garnka z wyścielonym na dnie kawałkiem ściereczki i zalewamy gorącą wodą, pasteryzujemy 1 godzinę w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po pasteryzacji zostawiamy słoiki w garnku i na drugi dzień również pasteryzujemy w takiej samej temperaturze przez godzinę. Jeżeli chcemy żeby nasza kiełbasa w słoiku troszkę dłużej postała pasteryzujemy w trzeci dzień 30 minut w tej samej temperaturze, 75 stopni Celsjusza.
Gotowe słoiki z mielonką po trzech pasteryzacjach. śmiało można przechowywać w spiżarni 6 miesięcy. Smacznego!!!