Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem budyniowy to doskonałe uzupełnienie karpatki, ciasta z owocami czy tarteletek. Przygotuj go z mleka, masła, żółtek i kilku dodatków.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5705
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 622
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5705
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 622
Składniki
Do 1 szklanki mleka dodaj cukier, żółtka, mąkę pszenną i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
Pozostałe mleko zagotuj, wtedy dolej przygotowaną mieszankę i zagotuj ponownie, cały czas mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
Zmniejsz ogień do minimum, mieszaj dalej, aż budyń zrobi się gęsty. Powinno to zająć około 5 minut. Wtedy zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.
Miękkie masło przełóż do dużej misy i zacznij ubijać przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę - może to zająć około 5-10 minut.
Następnie do masy maślanej zacznij dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, krem budyniowy możesz przełożyć do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz również od razy wyłożyć go na ciasto, które następnie będzie chłodzone.