Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem budyniowy to doskonałe uzupełnienie karpatki, ciasta z owocami czy tarteletek. Przygotuj go z mleka, masła, żółtek i kilku dodatków.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2187
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 255
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2187
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 255
Składniki
Do 1 szklanki mleka dodaj cukier, żółtka, mąkę pszenną i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
Pozostałe mleko zagotuj, wtedy dolej przygotowaną mieszankę i zagotuj ponownie, cały czas mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
Zmniejsz ogień do minimum, mieszaj dalej, aż budyń zrobi się gęsty. Powinno to zająć około 5 minut. Wtedy zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.
Miękkie masło przełóż do dużej misy i zacznij ubijać przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę - może to zająć około 5-10 minut.
Następnie do masy maślanej zacznij dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, krem budyniowy możesz przełożyć do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz również od razy wyłożyć go na ciasto, które następnie będzie chłodzone.