Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem budyniowy to doskonałe uzupełnienie karpatki, ciasta z owocami czy tarteletek. Przygotuj go z mleka, masła, żółtek i kilku dodatków.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1250
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10225
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4647
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1250
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10225
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4647
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 712
Składniki
Do 1 szklanki mleka dodaj cukier, żółtka, mąkę pszenną i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
Pozostałe mleko zagotuj, wtedy dolej przygotowaną mieszankę i zagotuj ponownie, cały czas mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
Zmniejsz ogień do minimum, mieszaj dalej, aż budyń zrobi się gęsty. Powinno to zająć około 5 minut. Wtedy zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.
Miękkie masło przełóż do dużej misy i zacznij ubijać przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę - może to zająć około 5-10 minut.
Następnie do masy maślanej zacznij dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, krem budyniowy możesz przełożyć do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz również od razy wyłożyć go na ciasto, które następnie będzie chłodzone.