Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem budyniowy to doskonałe uzupełnienie karpatki, ciasta z owocami czy tarteletek. Przygotuj go z mleka, masła, żółtek i kilku dodatków.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10114
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2741
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3963
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10114
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2741
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3963
Składniki
Do 1 szklanki mleka dodaj cukier, żółtka, mąkę pszenną i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
Pozostałe mleko zagotuj, wtedy dolej przygotowaną mieszankę i zagotuj ponownie, cały czas mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
Zmniejsz ogień do minimum, mieszaj dalej, aż budyń zrobi się gęsty. Powinno to zająć około 5 minut. Wtedy zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.
Miękkie masło przełóż do dużej misy i zacznij ubijać przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę - może to zająć około 5-10 minut.
Następnie do masy maślanej zacznij dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, krem budyniowy możesz przełożyć do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz również od razy wyłożyć go na ciasto, które następnie będzie chłodzone.