Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem budyniowy to doskonałe uzupełnienie karpatki, ciasta z owocami czy tarteletek. Przygotuj go z mleka, masła, żółtek i kilku dodatków.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Do 1 szklanki mleka dodaj cukier, żółtka, mąkę pszenną i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
Pozostałe mleko zagotuj, wtedy dolej przygotowaną mieszankę i zagotuj ponownie, cały czas mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
Zmniejsz ogień do minimum, mieszaj dalej, aż budyń zrobi się gęsty. Powinno to zająć około 5 minut. Wtedy zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.
Miękkie masło przełóż do dużej misy i zacznij ubijać przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę - może to zająć około 5-10 minut.
Następnie do masy maślanej zacznij dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, krem budyniowy możesz przełożyć do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz również od razy wyłożyć go na ciasto, które następnie będzie chłodzone.