Do góry

Dodatki Przepis na:

Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 4364

Dodano:

Odsłon: 12131

Dzisiaj przygotowałam angielski krem pomarańczowy. Wykonanie i składniki podobne jak w kremie cytrynowym.(Polecam mój przepis https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-krem-cytrynowy,177230,kucharka-amatorka) Jedynie sok z cytryny należy zamienić na sok z pomarańczy. Krem wykorzystałam do przełożenia ciasteczek.

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy + skórka z 1 pomarańczy
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić. Po kilku minutach dodać cukier puder, sok z pomarańczy, żółtka i jajka. Starannie wszystko wymieszać trzepaczką do ubijania białek. Dodać umytą i sparzoną skórkę zdjętą z jednej pomarańczy.
    Rondelek postawić na małym gazie i cały czas mieszać. Krem szybko gęstnieje. Przelać go do szklanego naczynia i przestudzić. Trzeba też usunąć skórkę z pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń