Do góry

Dodatki Przepis na:

Krotoszyńska wędzonka

Krotoszyńska wędzonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26171

Dodano:

Odsłon: 4455

Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową i podpiekana w piekarniku.

Składniki

  • schab nie obrabiany z przyrostami 2,2 kg
  • Solanka:
  • peklosól 100 g
  • cukier 19 g
  • woda 900 ml
  • połamane liście laurowe 10-12 liści
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krotoszyńska wędzonka

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby było 900 ml. Dodajemy 10 dag peklosoli, 19 g cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

    Nastrzyk:

    Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 180 ml solanki.

  2. Peklowanie:

    Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym lub pojemniku z atestem i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek lub pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 6 dni. Temperatura peklowania musi być od 4 do 8 stopni Celsjusza.

  3. Osuszanie:

    Po 6 dniach peklowania płuczemy mięso w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy. Wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin. Osuszony kawałek mięsa umieszczamy w garnkowej wędzarni.

  4. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

  5. Podpiekanie:

    Podpiekamy w piekarniku w 90 stopniach Celsjusza 60 minut.

  6. Studzenie:

    Uwędzone i podpieczone mięso wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzoną wędzonkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń