Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26171
Dodano: 01.03.2020
Odsłon: 4455
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Wykonanie solanki:
W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby było 900 ml. Dodajemy 10 dag peklosoli, 19 g cukru i mieszamy do rozpuszczenia.
Nastrzyk:
Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 180 ml solanki.
Peklowanie:
Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym lub pojemniku z atestem i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek lub pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 6 dni. Temperatura peklowania musi być od 4 do 8 stopni Celsjusza.
Osuszanie:
Po 6 dniach peklowania płuczemy mięso w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy. Wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin. Osuszony kawałek mięsa umieszczamy w garnkowej wędzarni.
Wędzenie:
Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Podpiekanie:
Podpiekamy w piekarniku w 90 stopniach Celsjusza 60 minut.
Studzenie:
Uwędzone i podpieczone mięso wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzoną wędzonkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

helenapon 07 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Mąż robi co prawda własne wędliny i sam wędzi ale tak pięknego koloru nie uzyskuje. Suuuper.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 05 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Mogę tylko pochwalić bo zrobić coś tak pysznego nie zrobię:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 02 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Wow, obłęd :) :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 02 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Pieknosci!0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 01 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz