Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na babeczki wytrawne, w których możemy podać sałatkę lub przekąskę. Babeczki są kruche, smaczne i proste w przygotowaniu.
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 56
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 252
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 143
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1653
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 56
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 252
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 143
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1653
Składniki
Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem. Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę. Następnie do ciasta dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 40 minut.
Schłodzone ciasto wałkuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 4 milimetrów. I foremką troszkę większą od foremki, wykrawam krążki i wyklejam nimi foremki na babeczki.
Przed pieczeniem nakłuwam ciasto widelcem i ustawiam foremki na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut, na zloty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Upieczone babeczki wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia. W tak przygotowanych babeczkach każda sałatka będzie pięknie wyglądać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa