Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moi Drodzy! Pachnące drożdżowe ciasto w połączeniu z soczystym tuńczykiem i kiszoną kapustą. Czy można chcieć czegoś więcej?Mnie to wystarcza w zupełności. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1807
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2279
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 73
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 159
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1444
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1807
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2279
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 73
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 159
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1444
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i część mąki. Sporządzamy zaczyn, który następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodajemy żółtka, jajko, sól i resztę mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie zabieramy się za farsz rybno- kapuściany: Kapustę drobno siekamy, tuńczyka osączamy z zalewy, cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Następnie wszystkie składniki naszego farszu łączymy ze sobą, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy ciasto podwoiło już swą objętość, delikatnie wykładamy je na stolnicę, wałkujemy i układamy na nim farsz. Całość zwijamy w wałek, zlepiamy boki ciasta.
Kulebiak układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy mieloną papryką,nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby nie pękało. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około godziny. Smacznego.