Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja rodzinka wprost za nimi przepada ;) Węgrzy najchętniej podają je posmarowane czosnkiem (lub masłem czosnkowym) z dodatkiem śmietany i sera żółtego. Ta wersja jest bardzo smaczna, ale według mnie o wiele lepiej sprawdzają się jako dodatek do lecza lub gęstego, mięsnego sosu.
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, sól, zaczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Jego ilość zależy od chłonności mąki. Ciasto powinno być gładkie, ale i luźne, nie powinno się także zbytnio kleić. Gotowe przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto już prawie nam urośnie, rozgrzewamy tłuszcz. Ja wykorzystałam do tego frytkownicę, którą rozgrzałam do 170°C, jeśli jej nie posiadacie rozgrzejcie sporą ilość łuszczu w garnku lub wysokiej patelni.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy. Dzielimy na 10 mniejszych kawałków. Każdy z nich spłaszczamy oprószoną mąką dłonią tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Langosze smażymy pojedynczo na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Gotowe układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego ;)
Pyszne drożdżowe kluchy, które podane np. z dodatkiem gulaszu stanowią świetn...
Odsłon: 1103
Wypróbowany przepis na "Langosze z serem owczym i koperkiem"
Odsłon: 6
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 86
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 46
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 52
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 86
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 46
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 52
Składniki
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, sól, zaczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Jego ilość zależy od chłonności mąki. Ciasto powinno być gładkie, ale i luźne, nie powinno się także zbytnio kleić. Gotowe przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto już prawie nam urośnie, rozgrzewamy tłuszcz. Ja wykorzystałam do tego frytkownicę, którą rozgrzałam do 170°C, jeśli jej nie posiadacie rozgrzejcie sporą ilość łuszczu w garnku lub wysokiej patelni.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy. Dzielimy na 10 mniejszych kawałków. Każdy z nich spłaszczamy oprószoną mąką dłonią tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Langosze smażymy pojedynczo na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Gotowe układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego ;)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Kiełbasa chuda podpiekana.
Dodatki
Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla
Dodatki
Szaszłyki z pomidorów
Dodatki
Kluski francuskie do zup
Kiełbasa chuda podpiekana.
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 86
Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla
Są tak smaczne, że grillowałam je już drugi raz!
Odsłon: 207