Do góry

Dodatki Przepis na:

łatwy chleb z garnka

łatwy chleb z garnka

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 356

bardzo łatwy chleb z chrupiącą skórką

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
łatwy chleb z garnka

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę z solą i dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia składników , miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin (w temperaturze pokojowej).

  2. Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat , uformować prostokąt i złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć.

  3. Kosz do wyrastania chleba ( lub miskę wyłożoną ściereczką ) obficie obsypać mąką, przełożyć do niego uformowany bochenek, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania ( 1- 2 godz. ).

  4. Do piekarnika wstawić żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do temperatury 240 stopni.

  5. Gorący garnek ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i włożyć natychmiast do piekarnika.Piec 40 minut.

  6. Upieczony chleb wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń