Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W krajach Zachodu sos czosnkowy powstaje zwykle na bazie jogurtu lub śmietany z dodatkiem majonezu. Okazuje się, że można przyrządzić go zupełnie inaczej. Libański sos czosnkowy thoum to czosnek połączony z oliwą i białkiem jajka! Taki sos jest bardzo kremowy, aromatyczny, wyrazisty w smaku. Świetnie pasuje nie tylko do potraw arabskiej kuchni, ale też do rodzimych dań mięsnych czy kanapek. Do jego przygotowania nie potrzebujesz żadnych składników dostępnych w azjatyckich delikatesach – wszystkie kupisz nawet w osiedlowym sklepiku.
Składniki
Obierz ząbki czosnku i połącz w moździerzu z solą. Dokładnie rozgnieć i przełóż do wysokiego naczynia. Możesz też przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać ze solą w naczyniu.
Dodaj do czosnku białko jajka. Mikserem na wysokich obrotach lub blenderem ręcznym z końcówką trzepaczką ubij białko z czosnkiem na pianę (nie będzie sztywna).
Zmniejsz obroty urządzenia do średnich. Nie przerywając miksowania, małymi porcjami dolej do białka oliwę. Pod koniec dolewaj ją na zmianę z sokiem z cytryny. Na sam koniec wlej wodę gazowaną.
Gotowy sos możesz wzbogacić o świeżą zieleninę, np. szczypiorek.