Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny dodatek do mięs i ryb - ryż ze słodkimi karmelizowanymi szalotkami, ostrą papryką i skórką z limonki. Jest pyszny i bardzo aromatyczny.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1680
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203274
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1680
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203274
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Kiedy ryż będzie już dochodził, szykujemy szalotki. Obieramy je i kroimy na połówki. Na patelni podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier, szalotki i drobno pokrojoną papryczkę. Trzymamy pod przykryciem na średnim ogniu, często mieszając, aż szalotki zmiękną.
Do szalotek wrzucamy odcedzony ryż, skórkę z limonki i dokładnie mieszamy. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy.