Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny dodatek do mięs i ryb - ryż ze słodkimi karmelizowanymi szalotkami, ostrą papryką i skórką z limonki. Jest pyszny i bardzo aromatyczny.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 944
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33080
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 88
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 944
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33080
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 88
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Kiedy ryż będzie już dochodził, szykujemy szalotki. Obieramy je i kroimy na połówki. Na patelni podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier, szalotki i drobno pokrojoną papryczkę. Trzymamy pod przykryciem na średnim ogniu, często mieszając, aż szalotki zmiękną.
Do szalotek wrzucamy odcedzony ryż, skórkę z limonki i dokładnie mieszamy. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy.