Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódeczki ziemniaczane z piekarnika będą najsmaczniejsze, jeśli przygotujesz je z młodych ziemniaków. Nie ma jednak przeciwwskazań, by upiec je ze starych ziemniaków. Kupując warzywa, wybierz okazy jednakowej wielkości, by łódeczki upiekły się w tym samym czasie. W przeciwnym razie niektóre zaczną się przesuszać, podczas gdy inne będą jeszcze surowe. Możesz zastąpić przyprawy z przepisu innymi, które lubisz.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 141
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22339
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 159
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 141
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22339
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 159
Składniki
Opłucz ziemniaki i dokładnie wyszoruj. Jeśli to konieczne, wykrój niejadalne fragmenty. Pokrój ziemniaki na ćwiartki, a jeśli są duże – na ósemki. Osusz cząstki ziemniaków ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Rozetrzyj w moździerzu ziarna kolendry (a także kminku, jeśli masz ziarnisty, a nie mielony). Wymieszaj olej z czosnkiem i przyprawami (prócz soli i pieprzu).
Przelej doprawiony olej do miski z ziemniakami. Wymieszaj dokładnie składniki – tak, by olej dokładnie oblepił każdą łódeczkę.
Rozłóż ziemniaki na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Zachowaj odstępy między łódeczkami, by równo się piekły. Oprósz je solą i pieprzem.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut – aż ziemniaki się zarumienią i będą miękkie w środku (sprawdź to, wbijając w jedną z cząstek widelec). W trakcie pieczenia obróć ziemniaki na drugą stronę. Jeśli twój piekarnik nie piecze zbyt równo, obróć też blachę.
Upieczone ziemniaki podawaj z ulubionym dipem. Możesz przygotować do nich sałatkę ze świeżych warzyw. Takie ziemniaki będą też świetnym dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych.