Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla zwykłego makaronu do niedzielnego rosołku lub innej zupy
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 256
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 95
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 256
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 95
Składniki
1. Z mąki, jajek, oliwy i koperku wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Można także użyć dowolnej maszyny wyrabiającej ciasto, które będzie przypominało grudki. 2. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i pozostawić na około 15 min by odpoczęło. 3. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, na blacie rozwałkować ciasto na cienkie (2-3 mm), prostokątne kawałki za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Wierzch ciasta oprószyć mąką, aby się nie kleiło, zwinąć w rulon, lekko spłaszczyć by jego kształt przypominał prostokąt i kroić jak najcieńsze paseczki, które rozdzielać i kłaść na blacie posypanym mąką. 4. Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody) 3-4 min, w zależności od jego kształtu i grubości. Makaron jajeczny podawać na gorąco z wybranym sosem lub zupą.