Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny domowy makaron na bazie jajek od szczęśliwych kur z dodatkiem szczypty szafranu.
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 113
Sos wieprzowy ugotowany ze ścinek mięsa z obróbki szynki i schabu, doprawiony...
Odsłon: 455
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 188
Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, c...
Odsłon: 117
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 356
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 113
Sos wieprzowy ugotowany ze ścinek mięsa z obróbki szynki i schabu, doprawiony...
Odsłon: 455
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 188
Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, c...
Odsłon: 117
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 356
Składniki
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z szafranem i solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
Następnie krótko zagniatam ciasto, odrywam kawałki i wałkuję placki, które podsuszam na kuchennych ściereczkach.
Podsuszone placki kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
Ilość jajek zależy od ich wielkości i suchości mąki.