Wyborny domowy makaron na bazie jajek od szczęśliwych kur z dodatkiem szczypty szafranu.
Makaron z szafranem
Składniki
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 8 jajek od szczęśliwych kur
- szafran na czubek łyżeczki
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 8 jajek od szczęśliwych kur
- szafran na czubek łyżeczki
- 1/4 łyżeczki soli
Etapy przygotowania
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z szafranem i solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
Następnie krótko zagniatam ciasto, odrywam kawałki i wałkuję placki, które podsuszam na kuchennych ściereczkach.
Podsuszone placki kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
Ilość jajek zależy od ich wielkości i suchości mąki.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 8 jajek od szczęśliwych kur
- szafran na czubek łyżeczki
- 1/4 łyżeczki soli
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z szafranem i solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
Następnie krótko zagniatam ciasto, odrywam kawałki i wałkuję placki, które podsuszam na kuchennych ściereczkach.
Podsuszone placki kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
Ilość jajek zależy od ich wielkości i suchości mąki.
Uwielbiam dania z makaronem <3
pyszotka;)