Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny domowy makaron na bazie jajek od szczęśliwych kur z dodatkiem szczypty szafranu.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 77
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4318
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2593
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 77
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4318
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2593
Składniki
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z szafranem i solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
Następnie krótko zagniatam ciasto, odrywam kawałki i wałkuję placki, które podsuszam na kuchennych ściereczkach.
Podsuszone placki kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
Ilość jajek zależy od ich wielkości i suchości mąki.