Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny domowy makaron na bazie jajek od szczęśliwych kur z dodatkiem szczypty szafranu.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10396
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336735
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4250
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423538
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10396
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336735
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4250
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423538
Składniki
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z szafranem i solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
Następnie krótko zagniatam ciasto, odrywam kawałki i wałkuję placki, które podsuszam na kuchennych ściereczkach.
Podsuszone placki kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
Ilość jajek zależy od ich wielkości i suchości mąki.