Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny domowy makaron na bazie jajek od szczęśliwych kur z dodatkiem szczypty szafranu.
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 589
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 39
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 589
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 39
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Składniki
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z szafranem i solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
Następnie krótko zagniatam ciasto, odrywam kawałki i wałkuję placki, które podsuszam na kuchennych ściereczkach.
Podsuszone placki kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
Ilość jajek zależy od ich wielkości i suchości mąki.