Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torty, dekoracyjne ciasta czy przepiękne desery nie mogłyby istnieć bez marcepanu. Marcepan do ciast – jak zrobić ten wyjątkowy i niezastąpiony składnik? Wbrew pozorom to bardzo proste. To nic innego jak zmielone migdały zagniecione z cukrem pudrem i kilkoma innymi dodatkami. Ten przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a poświęcony mu czas nie powinien przekraczać 15 minut. Jego dużą zaletą jest duża elastyczność i prostota w rozwałkowywaniu, dzięki czemu można stworzyć idealną dekorację urodzinową na tort, a nawet posypki czy figurki marcepanowe.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2246
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 152
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2246
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 152
Składniki
Migdały zblenduj na drobny pył lub zmiel je robotem kuchennym. W misce wymieszaj ze sobą migdały, oba rodzaje cukru, syrop, jajko i ekstrakt. Zagnieć na gładkie ciasto, w razie potrzeby posypując dłonie cukrem pudrem. Blat posyp cukrem pudrem. Przenieś na niego ciasto marcepanowe. Zagniataj je przy pomocy rąk, aż niemal przestanie się kleić do powierzchni.
Uformuj z ciasta kulę i lekko ją spłaszcz. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie marcepan do ciast jest gotowy do wykorzystania w wypiekach, deserach lub jako samodzielna słodka przekąska.