Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karotka w nieco innym wydaniu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale też samodzielna przekąska. Marchew jest jędrna, lekko twarda i świetnie przyprawiona.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1584
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1584
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Składniki
Marchewki myjemy i ewentualnie obieramy. Gotujemy na parze 5 minut. Dzięki temu lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne. Odcedzamy. Składniki na sos mieszamy. Na patelni z grubym dnem (najlepiej ceramicznej) podgrzewamy cukier, aż zupełnie się stopi i zmieni kolor na karmelowy. Wlewamy sos, wkładamy jeszcze gorące marchewki i mieszamy. Jeśli marchewki będą zimne, cukier sklei się w grudki i będzie trzeba trochę dłużej podgrzewać, aby znów się roztopił. Marchewki smażymy kilka minut, aż pozbędziemy się z patelni nadmiaru sosu. Podajmy od razu na gorąco.