Do góry

Dodatki Przepis na:

Marchew karmelizowana po tajsku

Marchew karmelizowana po tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3097

Dodano:

Odsłon: 267

Karotka w nieco innym wydaniu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale też samodzielna przekąska. Marchew jest jędrna, lekko twarda i świetnie przyprawiona.

Składniki

  • Małe marchewki - 12 szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Trawa cytrynowa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marchew karmelizowana po tajsku

Przygotowanie

  1. Marchewki myjemy i ewentualnie obieramy. Gotujemy na parze 5 minut. Dzięki temu lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne. Odcedzamy.

    Składniki na sos mieszamy.

    Na patelni z grubym dnem (najlepiej ceramicznej) podgrzewamy cukier, aż zupełnie się stopi i zmieni kolor na karmelowy. Wlewamy sos, wkładamy jeszcze gorące marchewki i mieszamy. Jeśli marchewki będą zimne, cukier sklei się w grudki i będzie trzeba trochę dłużej podgrzewać, aby znów się roztopił.

    Marchewki smażymy kilka minut, aż pozbędziemy się z patelni nadmiaru sosu.

    Podajmy od razu na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń