Do góry

Dodatki Przepis na:

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 20210

Tradycyjna polska przystawka do niedzielnego schaboszczaka, czy kotleta mielonego. U mnie zazwyczaj w towarzystwie ziemniaczanego puree.

Składniki

  • mrożona marchewka z groszkiem: ok. 400 g (w sezonie preferuję warzywa świeże, ale że mamy styczeń, idę na łatwiznę)
  • sól, cukier, pieprz, ewentualnie sok z cytryny
  • mąka pszenna: 1 kopiasta łyżeczka
1-2 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mrożoną marchewkę z groszkiem zalewam wodą, która nie powinna całkowicie pokrywać warzyw - zostawiam co najmniej centymetrowy margines. Po rozmrożeniu dodaję solidną szczyptę soli (nie więcej niż 1/3 płaskiej łyżeczki), szczerą łychę cukru i szczodrze posypuję pieprzem. Od chwili zawrzenia wody, trzymam wszystko na gazie przez mniej więcej 8 - 9 minut. Marchewka powinna wyczuwalnie zmięknąć, zachowując jednak lekką chrupkość, co należy sprawdzać pod koniec duszenia. Uwaga! - trzeba uwzględnić dodatkowe podgotowywanie po zagęszczeniu potrawy.

  2. Mąkę rozprowadzam w niewielkiej ilości zimnej wody. Zawiesinę hartuję, dodając po łyżce wywaru z gotowanych warzyw, które na chwilę zestawiam z ognia. Zaprawkę dodaję do potrawy, energicznie mieszając. Ponownie przestawiam garnek na ogień, doprowadzając całość do odpowiedniego zgęstnienia i utraty surowego posmaku mąki, nie przerywając(!!!) mieszania, co zapobiega przypaleniu sosu. Zazwyczaj wystarcza dobra minuta.

  3. Przyprawianie. Pozwalam daniu przestygnąć. 10 minut, a nawet kwadrans. Poparzone kubki smakowe kłamią - doświadczone i nie podlega dyskusji. Soli już raczej nie używam. Ewentualnie cukier, pieprz i sok z cytryny. Powinno być słodkawo z ożywczą nutą kwaskowatości. Jeśli trzeba, ponownie podgrzewam przed wydaniem.

  4. To jest takie PS, czyli wariacja na temat. Poniedziałek, atak głodu, apetyt na coś ciepłego... Inspekcja lodówki. O! Poniedzielny karczek w sosie - kotlet zdecydowanie jednoosobowy, więc tym bardziej nie chciało mi się obierać ziemniaków. Wygrzebałem z zamrażalnika resztkę marchewki z groszkiem. Szybkie gotowanie w minimalnej ilości wody - jakieś bez mała 10 minut. Z przypraw jedynie słuszna szczypta soli, pokaźna łyżeczka cukru, odrobina pieprzu. Odcedziłem, przemieszałem z kawałkiem masła i voilà. Uwierzcie na słowo, że smakowało chyba jeszcze lepiej, niż w tych bardziej zaangażowanych wersjach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 sierpnia 2014 To jest właśnie taka marchewka z groszkiem jaką preferuję.Bez zbędnych dodatków typu mleko czy śmietana.Warzywa lekko chrupiące,symboliczna ilość mąki.Proponuję do gotowania dodać pełną łyżeczkę masła,a na końcu koperek. Odpowiedzi: 1 ▼

31 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matt2100 18 sierpnia 2014 Do takiej marchewki polecam gdy sie gotuje dolac troche mleka jest o wiele lepsza. pozdr Odpowiedzi: 1 ▼

49 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń