Do góry

Dodatki Przepis na:

Marchewka zasmażana

Marchewka zasmażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 467 Ocena: 3059

Dodano:

Odsłon: 391

Marchewka zasmażana, duszona na maśle z dodatkiem bułki tartej to świetny i bardzo smaczny dodatek na ciepło do obiadu.

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • odrobina wody
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marchewka zasmażana

Przygotowanie

  1. Marchewki obrałam, opłukałam a następnie starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i wrzuciłam startą marchewkę. Smażyłam marchewkę kilka minut mieszając co jakiś czas aby się równomiernie przyrumieniła. Następnie podlałam ją odrobiną wody, przykryłam i dusiłam do miękkości. Woda powinna całkowicie odparować, ale należy uważać aby marchewki nie przypalić bo przejdzie zapachem spalenizny i nie będzie dobra. Gdy marchewka była miękka (ale nie może się rozpadać) doprawiłam ją solą i pieprzem i wsypałam bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszałam i podsmażyłam jeszcze około minuty. Taką marchewkę podałam jako dodatek warzywny do duszonego mięsa. Podając ją w większej ilości można zastąpić zarówno surówkę jak i ziemniaki czy ryż. Marchewka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu więc gorąco polecam. Z podanych składników wychodzą 2-3 porcje marchewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń