Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewka zasmażana, duszona na maśle z dodatkiem bułki tartej to świetny i bardzo smaczny dodatek na ciepło do obiadu.
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2908
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 218
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 51
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2908
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 218
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 51
Składniki
Marchewki obrałam, opłukałam a następnie starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i wrzuciłam startą marchewkę. Smażyłam marchewkę kilka minut mieszając co jakiś czas aby się równomiernie przyrumieniła. Następnie podlałam ją odrobiną wody, przykryłam i dusiłam do miękkości. Woda powinna całkowicie odparować, ale należy uważać aby marchewki nie przypalić bo przejdzie zapachem spalenizny i nie będzie dobra. Gdy marchewka była miękka (ale nie może się rozpadać) doprawiłam ją solą i pieprzem i wsypałam bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszałam i podsmażyłam jeszcze około minuty. Taką marchewkę podałam jako dodatek warzywny do duszonego mięsa. Podając ją w większej ilości można zastąpić zarówno surówkę jak i ziemniaki czy ryż. Marchewka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu więc gorąco polecam. Z podanych składników wychodzą 2-3 porcje marchewki.