Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4797
Dodano: 26.05.2019
Odsłon: 852
> 6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Bardzo drobno posiekaj podagrycznik. Jeśli to możliwe, użyj do tego celu dowolnego rozdrabniacza. Podczas rozdrabniania/miksowania dodaj płatki migdałów.
Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj nieco oliwy. Rozgniataj widelcem, starając się rozetrzeć masło jak najdokładniej.
Obierz i rozgnieć czosnek, dodaj do tłuszczu. dosyp szczyptę nierafinowanej soli.
Do miseczki dodaj jeszcze posiekaną nać podagrycznika wraz z płatkami migdałowymi. Migdały możesz zastąpić pestkami słonecznika, też będzie zdrowo i smacznie. Wymieszaj i utrzyj wszystko jak najdokładniej.
Gotowe masło czosnkowe z podagrycznikiem pasuje do wielu dań. Na przykład do świeżego chleba, do grzanek, do ugotowanych ziemniaków, do placków, a także do okraszenia kaszy itp. Ja podałam je do podpłomyków orkiszowych, które upiekłam na suchej patelni. To takie cienkie, szybkie pieczywo, które przygotowuję czasem w przypadku braku chleba w domu. A masło ziołowe wspaniale uzupełnia smak domowych podpłomyków. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 27 maja 2019Zgłoś do usunięcia
brzmi ciekawie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 27 maja 2019Zgłoś do usunięcia
Musi być pyszne takie smarowidełko:)1 Kto głosował? | Odpowiedz