Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masło czosnkowe z podagrycznikiem. Przygotowałam je do prostych podpłomyków, które pewnie opiszę kiedyś osobno. Okazało się, że to bardzo smaczne zestawienie – takie masełko do podpłomyków, tostów i grzanek, mniam.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4938
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13349
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7491
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4938
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13349
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7491
Składniki
Bardzo drobno posiekaj podagrycznik. Jeśli to możliwe, użyj do tego celu dowolnego rozdrabniacza. Podczas rozdrabniania/miksowania dodaj płatki migdałów.
Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj nieco oliwy. Rozgniataj widelcem, starając się rozetrzeć masło jak najdokładniej.
Obierz i rozgnieć czosnek, dodaj do tłuszczu. dosyp szczyptę nierafinowanej soli.
Do miseczki dodaj jeszcze posiekaną nać podagrycznika wraz z płatkami migdałowymi. Migdały możesz zastąpić pestkami słonecznika, też będzie zdrowo i smacznie. Wymieszaj i utrzyj wszystko jak najdokładniej.
Gotowe masło czosnkowe z podagrycznikiem pasuje do wielu dań. Na przykład do świeżego chleba, do grzanek, do ugotowanych ziemniaków, do placków, a także do okraszenia kaszy itp. Ja podałam je do podpłomyków orkiszowych, które upiekłam na suchej patelni. To takie cienkie, szybkie pieczywo, które przygotowuję czasem w przypadku braku chleba w domu. A masło ziołowe wspaniale uzupełnia smak domowych podpłomyków. Smacznego!