Do góry

Dodatki Przepis na:

Masło czosnkowe z podagrycznikiem

Masło czosnkowe z podagrycznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 309 Ocena: 3395

Dodano:

Odsłon: 710

Masło czosnkowe z podagrycznikiem. Przygotowałam je do prostych podpłomyków, które pewnie opiszę kiedyś osobno. Okazało się, że to bardzo smaczne zestawienie – takie masełko do podpłomyków, tostów i grzanek, mniam.

Składniki

  • duuuuuża garść młodych liści podagrycznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • pół kostki miękkiego masła
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bardzo drobno posiekaj podagrycznik. Jeśli to możliwe, użyj do tego celu dowolnego rozdrabniacza. Podczas rozdrabniania/miksowania dodaj płatki migdałów.

  2. Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj nieco oliwy. Rozgniataj widelcem, starając się rozetrzeć masło jak najdokładniej.

  3. Obierz i rozgnieć czosnek, dodaj do tłuszczu. dosyp szczyptę nierafinowanej soli.

  4. Do miseczki dodaj jeszcze posiekaną nać podagrycznika wraz z płatkami migdałowymi. Migdały możesz zastąpić pestkami słonecznika, też będzie zdrowo i smacznie. Wymieszaj i utrzyj wszystko jak najdokładniej.

  5. Gotowe masło czosnkowe z podagrycznikiem pasuje do wielu dań. Na przykład do świeżego chleba, do grzanek, do ugotowanych ziemniaków, do placków, a także do okraszenia kaszy itp. Ja podałam je do podpłomyków orkiszowych, które upiekłam na suchej patelni. To takie cienkie, szybkie pieczywo, które przygotowuję czasem w przypadku braku chleba w domu. A masło ziołowe wspaniale uzupełnia smak domowych podpłomyków. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń