Do góry

Dodatki Przepis na:

Młoda kapusta do obiadu

Młoda kapusta do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6181

Dodano:

Odsłon: 6038

Mój najlepszy i najprostszy przepis na młodą kapustę:) Lekko kwaśna /bo z dodatkiem octu/, słodka /bo z dodatkiem cukru/ i okraszona smalcem. Tak robiła moja Mama - ten smak kojarzy mi się z domem rodzinnym:)

Składniki

  • młoda kapusta ok. 1,5 kg
  • smalec 1 łyżka
  • woda 0,75 szklanki
  • ocet 1- 2 łyżki
  • sól ok. 1 łyżka płaska
  • pieprz do smaku
  • cukier ok. 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Młoda kapusta do obiadu

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Możemy kapustę pokroić nieco grubiej niż tradycyjnie i skroić głąb - młoda kapusta cała jest pyszna i szybko zmięknie w czasie gotowania.
    Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy smalec, sól, pieprz ocet i cukier i gotujemy do miękkości na małym ogniu kilka razy mieszając /by równo się ugotowała/.

    *Przypraw i octu dodajemy według własnych smaków.
    *Możemy użyć octu spirytusowego /tradycyjnego/ lub jabłkowego /albo innego owocowego/. Kapustę możemy też zakwasić sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń