Mój najlepszy i najprostszy przepis na młodą kapustę:) Lekko kwaśna /bo z dodatkiem octu/, słodka /bo z dodatkiem cukru/ i okraszona smalcem. Tak robiła moja Mama - ten smak kojarzy mi się z domem rodzinnym:)
Młoda kapusta do obiadu
Składniki
- młoda kapusta ok. 1,5 kg
- smalec 1 łyżka
- woda 0,75 szklanki
- ocet 1- 2 łyżki
- sól ok. 1 łyżka płaska
- pieprz do smaku
- cukier ok. 1 łyżka
Składniki
- młoda kapusta ok. 1,5 kg
- smalec 1 łyżka
- woda 0,75 szklanki
- ocet 1- 2 łyżki
- sól ok. 1 łyżka płaska
- pieprz do smaku
- cukier ok. 1 łyżka
Etapy przygotowania
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Możemy kapustę pokroić nieco grubiej niż tradycyjnie i skroić głąb - młoda kapusta cała jest pyszna i szybko zmięknie w czasie gotowania. Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy smalec, sól, pieprz ocet i cukier i gotujemy do miękkości na małym ogniu kilka razy mieszając /by równo się ugotowała/. *Przypraw i octu dodajemy według własnych smaków. *Możemy użyć octu spirytusowego /tradycyjnego/ lub jabłkowego /albo innego owocowego/. Kapustę możemy też zakwasić sokiem z cytryny.
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5055
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419441
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5055
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419441
Składniki
- młoda kapusta ok. 1,5 kg
- smalec 1 łyżka
- woda 0,75 szklanki
- ocet 1- 2 łyżki
- sól ok. 1 łyżka płaska
- pieprz do smaku
- cukier ok. 1 łyżka
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Możemy kapustę pokroić nieco grubiej niż tradycyjnie i skroić głąb - młoda kapusta cała jest pyszna i szybko zmięknie w czasie gotowania. Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy smalec, sól, pieprz ocet i cukier i gotujemy do miękkości na małym ogniu kilka razy mieszając /by równo się ugotowała/. *Przypraw i octu dodajemy według własnych smaków. *Możemy użyć octu spirytusowego /tradycyjnego/ lub jabłkowego /albo innego owocowego/. Kapustę możemy też zakwasić sokiem z cytryny.

Wasze zdjęcia do przepisu
Zachecajacy przepis i chyba jeszcze takiej nie jadlam!
Pyszne tradycyjne jedzonko :)