Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Duszona młoda kapusta z dodatkiem słodkich śliwek, boczku i cebuli. Bogactwo smaku i aromatu w wyjątkowo prostym daniu.
Polecam.
Odsłon: 390
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1778
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 588
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1949
Polecam.
Odsłon: 390
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1778
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 588
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1949
Składniki
Kapustę kroimy w większą kostkę lub szatkujemy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni podgrzewamy boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż cebula zrobi się szklista. Dodajemy kapustę, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kostkę rosołową i 150ml wody. Dusimy razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut. Na suchej patelni prażymy łyżkę mąki. Powinna nabrać aromatu i kremowego koloru. Mieszamy często, aby nie doprowadzić do przypalenia. Uprażoną mąkę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Ja podałam ją z kaszą pęczak i sadzonym jajkiem, ale będzie też świetnym dodatkiem do grillowanych potraw.