Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Duszona młoda kapusta z dodatkiem słodkich śliwek, boczku i cebuli. Bogactwo smaku i aromatu w wyjątkowo prostym daniu.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 22114
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8881
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 703
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8485
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 22114
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8881
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 703
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8485
Składniki
Kapustę kroimy w większą kostkę lub szatkujemy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni podgrzewamy boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż cebula zrobi się szklista. Dodajemy kapustę, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kostkę rosołową i 150ml wody. Dusimy razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut. Na suchej patelni prażymy łyżkę mąki. Powinna nabrać aromatu i kremowego koloru. Mieszamy często, aby nie doprowadzić do przypalenia. Uprażoną mąkę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Ja podałam ją z kaszą pęczak i sadzonym jajkiem, ale będzie też świetnym dodatkiem do grillowanych potraw.