Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta należy do obowiązkowych dań wiosennych w naszym domu. Wczoraj ugotowałam młodą kapustę z dodatkiem dużej ilości koperku, z delikatna zasmażką z mąki i z boczkiem. Ta wersja kapusty jest niezwykle smaczna. Może być jadana solo, z chlebem, albo jako dodatek do dań mięsnych. Ja podałam ją z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami. Wszystko pasowało do siebie idealnie. A kapusta była chrupka, bo w tej wersji nie powinna się przegotować, więc gotujemy ją niedługo. A teraz szczegóły ...
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242871
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242871
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy główkę na 4 części
Każdą część szatkujemy, ale w niezbyt cienkie paseczki
Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, przesypujemy delikatnie solą i zalewamy wodą
Gotujemy ok 8 - 10 minut, kilka razy mieszając. Po tym czasie kapustę można odstawić z ognia
W czasie gotowania kapusty przygotowujemy boczek: kroimy go w drobna kostkę i wytapiamy na patelni
Przyrumienione kawałki boczku wyławiamy z patelni i przekładamy do garnka, a na wytopionym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki ( nie rumienimy jej ). Jeśli boczek był zbyt tłusty i tłuszczu jest zbyt dużo odlewamy jego część, zostawiając go ok 2 łyżek. Dosypujemy mąkę i chwile razem smażymy
Następnie mąkę przekładamy do wysokiego naczynia i dolewamy płyn spod kapusty. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja robię to za pomocą trzepaczki rózgowej i uzyskuję gładki płyn
Płyn wlewamy do kapusty, mieszamy, wszystko zagotowujemy i chwile razem gotujemy
Następnie kapustę dosalamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy cały ( mały) pęczek posiekanego drobno koperku
Chwilkę razem gotujemy
Podajemy solo lub jako dodatek do mięs i młodych ziemniaków. Najbardziej smakuje z kotletem schabowym