Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat młodych ziemniaków: obtoczone w bułce tartej i przyprawach zapiekane w piekarniku i podane z sosem śmietanowo-majonezowym ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulką. Doskonały dodatek do potraw mięsnych, chociaż same także smakują rewelacyjnie:)
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 860
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2735
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3178
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 860
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2735
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3178
Składniki
Ziemniaki - wybieramy sztuki podobnej wielkości - dokładnie szorujemy i osuszamy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy oliwę /lub jakiś inny olej smakowy/, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę i mieszamy by ziemniaki obtoczyły się w oliwie i przyprawach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki. /jedną warstwą/ Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy do miękkości.
Sos: majonez mieszamy ze śmietaną i jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę oraz szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy.
Po ok. 50-60 min /w zależności od wielkości/ upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy na gorąco z przygotowanym dipem jako dodatek do mięsa.