Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat młodych ziemniaków: obtoczone w bułce tartej i przyprawach zapiekane w piekarniku i podane z sosem śmietanowo-majonezowym ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulką. Doskonały dodatek do potraw mięsnych, chociaż same także smakują rewelacyjnie:)
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1658
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 169
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 187
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1658
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 169
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 187
Składniki
Ziemniaki - wybieramy sztuki podobnej wielkości - dokładnie szorujemy i osuszamy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy oliwę /lub jakiś inny olej smakowy/, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę i mieszamy by ziemniaki obtoczyły się w oliwie i przyprawach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki. /jedną warstwą/ Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy do miękkości.
Sos: majonez mieszamy ze śmietaną i jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę oraz szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy.
Po ok. 50-60 min /w zależności od wielkości/ upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy na gorąco z przygotowanym dipem jako dodatek do mięsa.