Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku, posypane obficie koperkiem to doskonały dodatek do na przykład schabowego albo wiosennej zupy botwinkowej. Czasami u babci jadało się takie ziemniaczki z maślanką czy samą mizerią. Proste i pyszne danie tradycyjne z kuchni polskiej.
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 133
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1161
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 462
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 133
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1161
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 462
Składniki
Ziemniaki szorujemy dokładnie, nie skrobiemy chyba, że mają bardzo grubą skórkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 15 minut od zagotowania). Odcedzamy.
Na dużej patelni podgrzewamy pokrojoną w drobną kostkę słoninę i boczek. Zaczynamy wytapianie słoniny i boczku od lekko nagrzanej patelni i wytapiamy je na umiarkowanym ogniu.
Na tak przygotowany tłuszcz wrzucamy odcedzone ziemniaki. Jeśli mamy nieco większe ziemniaki kroimy je na pół. Przyprawiamy je pieprzem ziołowym i papryką. Chwilę podgrzewamy, aż się lekko zrumienią. Na koniec posypujemy ziemniaki posiekanym koperkiem.
Młode ziemniaki z patelni gotowe!
Nasze ziemniaki podałyśmy do botwiny z przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2025/05/botwinka-z-jajkiem-i-modymi.html