Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku, posypane obficie koperkiem to doskonały dodatek do na przykład schabowego albo wiosennej zupy botwinkowej. Czasami u babci jadało się takie ziemniaczki z maślanką czy samą mizerią. Proste i pyszne danie tradycyjne z kuchni polskiej.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 205
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 339
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 205
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 339
Składniki
Ziemniaki szorujemy dokładnie, nie skrobiemy chyba, że mają bardzo grubą skórkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 15 minut od zagotowania). Odcedzamy.
Na dużej patelni podgrzewamy pokrojoną w drobną kostkę słoninę i boczek. Zaczynamy wytapianie słoniny i boczku od lekko nagrzanej patelni i wytapiamy je na umiarkowanym ogniu.
Na tak przygotowany tłuszcz wrzucamy odcedzone ziemniaki. Jeśli mamy nieco większe ziemniaki kroimy je na pół. Przyprawiamy je pieprzem ziołowym i papryką. Chwilę podgrzewamy, aż się lekko zrumienią. Na koniec posypujemy ziemniaki posiekanym koperkiem.
Młode ziemniaki z patelni gotowe!
Nasze ziemniaki podałyśmy do botwiny z przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2025/05/botwinka-z-jajkiem-i-modymi.html