Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i szybki przepis na kluski śląskie..
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1310
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 730
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4554
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1310
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 730
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4554
Składniki
Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy do miękkości.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Utłuczone ziemniaki przekładamy do miski i uklepujemy. Dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy, a w puste miejsce dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wszystko razem wyrabiamy ( wraz z odłożoną częścią ziemniaków ) na gładką masę.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i rolujemy kulki lekko spłaszczając. Wrzucamy na gotującą posoloną wodę. Gotować do wypłynięcia klusek ok. 2-3 min. Życzę smacznego :)