Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto naleśnikowe na krokiety różni się trochę od ciasta na naleśniki z serem czy dżemem. Musi być na tyle elastyczne, by w trakcie zawijania krokietów nie pękało, dlatego najczęściej dodajemy do niego wodę gazowaną. Jest jeszcze jeden sposób, który zapewni nam naleśniki idealne do zawijania krokietów. Ciasto należy zaparzyć wrzątkiem.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 602
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 272
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 126
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 114
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 13244
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 602
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 272
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 126
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 114
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 13244
Składniki
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki roztopionego masła. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Ciasto na naleśniki do krokietów jest dosyć rzadkie, o konsystencji kremówki, dzięki temu naleśniki wychodzą cieniutkie. Ilość mąki możemy regulować, aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Nasze naleśniki smażyłyśmy na patelni o średnicy 20 cm. Wyszło nam z tej porcji ciasta 25 naleśników.