Do góry

Dodatki Przepis na:

Nocny chleb pełnoziarnisty

Nocny chleb pełnoziarnisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 9616

Dodano:

Odsłon: 14633

Wspominałam już, że nie mam cierpliwości do drożdżowych wypieków, na których wyrastanie trzeba zbyt długo czekać:). Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:).

Składniki

  • 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300g mąki pszennej
  • 200ml ciepłęgo mleka
  • 200ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do zaczynu
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • płatki owsiane do obsypania chleba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Nocny chleb pełnoziarnisty

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, zostawiamy na 10 minut aż zaczyn zacznie się podnosić.

  2. W misce mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami (poza płatkami owsianymi). Wyrabiamy na gładkie ciasto. Układamy w keksówce (około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kropimy zimną wodą, posypujemy płatkami owsianymi.

  3. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc. Rano wystawiamy blaszkę na około godzinę, po czym wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szefowa-kuchni 04 marca 2018 Przepraszam, że dopiero teraz - chodzi o mąkę pszenną. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 28 lutego 2018 Jakiej maki pelniziarnistej pszennej czy zytniej? Bo kazda z nich moze byc pelnoziarnista. Dziekuje za odpowiedz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń