Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ocet z resztek powstaje właśnie z … resztek pozostałych po nalewce z kwiatów bzu. Parę dni temu odcedzałam syrop potrzebny do przygotowania aromatycznej nalewki. W pierwszym odruchu chciałam te resztki wyrzucić na kompost, jak co roku. Ale tym razem jakoś tak sugestywnie zapachniały mi te resztki, że nie umiałam ich wyrzucić. W zamian nastawiłam ocet z resztek na lato. Wśród aromatycznych resztek znalazły się baldachy kwitnącego bzu i plasterki ekologicznych cytryn. Że też nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł ich zoctowania. To przecież idealny zestaw na upały!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1103
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5651
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8757
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18122
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1103
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5651
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8757
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18122
Składniki
Wszystkie składniki umieść w odpowiednio dużym naczyniu – słoju lub wiaderku fermentacyjnym. Nie napełniaj naczynia aż po czubek!
Nastaw zabezpiecz ściereczką lub ręcznikiem papierowym przed dostępem muszek. Przynajmniej dwa razy dziennie zaglądaj do niego i mieszaj intensywnie przy pomocy wyparzonej drewnianej łyżki. W ten sposób napowietrzysz nastaw, co jest bardzo ważne, bo podczas wytwarzania octu potrzebny jest dostęp tlenu.
Więcej szczegółów dotyczących domowej produkcji octu znajdziesz na blogu, zajrzyj koniecznie!