Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ocet z resztek powstaje właśnie z … resztek pozostałych po nalewce z kwiatów bzu. Parę dni temu odcedzałam syrop potrzebny do przygotowania aromatycznej nalewki. W pierwszym odruchu chciałam te resztki wyrzucić na kompost, jak co roku. Ale tym razem jakoś tak sugestywnie zapachniały mi te resztki, że nie umiałam ich wyrzucić. W zamian nastawiłam ocet z resztek na lato. Wśród aromatycznych resztek znalazły się baldachy kwitnącego bzu i plasterki ekologicznych cytryn. Że też nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł ich zoctowania. To przecież idealny zestaw na upały!
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3302
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 252
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5412
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5043
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3302
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 252
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5412
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5043
Składniki
Wszystkie składniki umieść w odpowiednio dużym naczyniu – słoju lub wiaderku fermentacyjnym. Nie napełniaj naczynia aż po czubek!
Nastaw zabezpiecz ściereczką lub ręcznikiem papierowym przed dostępem muszek. Przynajmniej dwa razy dziennie zaglądaj do niego i mieszaj intensywnie przy pomocy wyparzonej drewnianej łyżki. W ten sposób napowietrzysz nastaw, co jest bardzo ważne, bo podczas wytwarzania octu potrzebny jest dostęp tlenu.
Więcej szczegółów dotyczących domowej produkcji octu znajdziesz na blogu, zajrzyj koniecznie!