Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem przygotowałam ogórki małosolne na sucho, czyli bez zalewy, w woreczku foliowym. Wprawdzie jedna partia ogórków już kisi się w garnku kamionkowym, ale na nie trzeba będzie poczekać 2-3 dni. A mnie potrzebne były szybkie ogórki, takie, którym wystarczy jedna doba kiszenia. Na małą imprezę, która miała się odbyć nazajutrz, bez wcześniejszego planowania. Postanowiłam więc wypróbować szybki sposób kiszenia na sucho, głównie dlatego, że byłam ciekawa, czy to się może udać. No i udało się, jeszcze jak!
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 125
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 125
Składniki
Odetnij z ogórków końcówki. Dzięki temu sól szybciej dostanie się do wnętrza ogórków, a to przyspieszy wydzielanie soku i rozpuszczanie soli.
Czosnek obierz, a następnie pokrój w plasterki. Chrzan wyszoruj i pokrój w cienkie wiórki. Jeśli nie masz korzenia, użyj liści chrzanu, tak jak ja. Umyte liście pokrój w paski. Kwiatostany kopru (lub zielony koperek) pokrój grubo.
Ogórki, czosnek, chrzan i koper włóż do woreczka, a następnie dodaj sól.
Zamknij woreczek, starając się wypchnąć całe powietrze, a następnie wymieszaj dokładnie zawartość, potrząsając energicznie. Staraj się rozmieścić równomiernie sól i przyprawy na wszystkich ogórkach.
Najlepiej byłoby włożyć woreczek z ogórkami na kilka godzin (4-6) do lodówki, a później wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej do czasu, aż uzyskają idealny dla Ciebie smak. Jeśli jednak kisisz ogórki na biwaku, śmiało pomiń etap lodówkowy. Ogórki małosolne na sucho i tak się udadzą!
Przygotowanie takich ogórków jest bardzo łatwe i zawsze się udaje.
Smacznego!
Ogórki, najlepiej takie prosto z ogrodu, umyj dokładnie. Jeśli nie są to ogórki prosto z pola, to należy zalać je bardzo zimną wodą i moczyć przynajmniej przez 2 godziny.