Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oleje o różnych smakach są doskonałym dodatkiem do sosów sałatkowych, marynat do mięs lub przyprawą do różnych potraw. Można je kupić w sklepie, ale niestety są drogie. Zrobione domowym sposobem będą na pewno tańsze i równie smaczne.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10902
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6255
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13198
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4943
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10902
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6255
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13198
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4943
Składniki
Buteleczki myjemy, wyparzamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego osuszenia. Zioła myjemy i również osuszamy. Olej wylewamy na patelnię o grubym dnie i podgrzewamy mocno, ale pilnujemy żeby go nie zagotować. Ma być tyko mocno podgrzany.
1. Do pierwszej butelki wkładamy lekko ponacinane nożem ząbki czosnku w łupinkach (proponujemy użyć czosnek polski lub hiszpański) oraz 5 ziarenek pieprzu. Zalewamy go gorącym olejem, zamykamy szczelnie i odkładamy do przestudzenia. Olej czosnkowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek.
2. Do drugiej butelki wkładamy dwie gałązki rozmarynu i trzy kulki jałowca. Zalewamy gorącym olejem i zamykamy szczelnie. Odkładamy do przestudzenia. Ten olej jest doskonały do marynowania mięs wieprzowych i wołowych, duszonych, pieczonych „na dziko”. Pieczone mięsa smakują jak prawdziwa dziczyzna.
3. Do trzeciej butelki wkładamy papryczki chili i pięć ziarenek pieprzu. Zalewamy gorącym olejem i zamykamy szczelnie. Odstawiamy do przestudzenia. Olej z chili jest ostry i bardzo uniwersalny. Można go używać i do sałatek i do mięs.
4. Ostatni olej zrobiony jest tak jak poprzednie, dodałyśmy do niego świeże oregano i jest to nasz eksperyment. Robimy go pierwszy raz, na efekt trzeba będzie poczekać kilka dni.
Oleje smakowe można również robić na zimno, czyli różne zioła zalewać zimnym olejem, ale sposób na ciepło daje szybszy efekt. Oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po kilku dniach są gotowe do użycia. Odpowiednio przechowywane mogą stać do miesiąca. Dlatego warto robić mniejsze porcje i zawsze mieć pod ręką świeże. Oleje smakowe są bardzo intensywne w smaku, starczają do dużej ilości potraw.