Do góry

Dodatki Przepis na:

Orientalny bulgur

Orientalny bulgur

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 3889

Dodano:

Odsłon: 512

Kasza bulgur z dodatkiem warzyw, bakalii i curry. To świetny dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Składniki

  • Kasza bulgur - 200g
  • Curry mielone - 2 łyżeczki
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kalafior - 2 różyczki
  • Papryka - 1szt
  • Suszone pomidory - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Żurawina - 2 łyżki
  • Przyprawy - papryka ostra i wędzona
  • Olej (może być spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orientalny bulgur

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy 2-3 razy. Zalewamy 300ml wody, dodajemy curry i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia powinno wystarczyć 15 minut. Kasza powinna być miękka i sypka.

    Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Po minucie dodajemy pokrojone suszone pomidory, paprykę, kalafiora i oliwki. Smażymy, aż kalafior będzie półmiękki. Dodajemy rodzynki (jeśli są duże można podzielić na pół), żurawinę, ugotowaną kaszę i przyprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze minutę.

    Zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 lutego Bulgur na bogato- wlasciwie to juz osobne pyszne danie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń