Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, ognisty sos z papryczek Red Cayenne, Yellow Cayenne, Habanero. Sos idealny do meksykańskich potraw oraz jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16868
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 649
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4042
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 497
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16868
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 649
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4042
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 497
Składniki
Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wodę i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowany sos wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!