Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste bułki parowe idealne do sosów mięsnych i owoców ze śmietaną.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 586
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 586
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drugą łyżeczkę cukru. Jajko z żółtkiem roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy.
Kiedy drożdże zaczęły pracować, to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy zaczyn do mąki, dodajemy jajka oraz masło i mieszamy wszystko razem łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi przez 15-20 minut. Gdyby ciasto za mocno się kleiło do rąk, to podsypujemy je delikatnie mąką. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, oprószamy jeszcze mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, krótko jeszcze raz ugniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy zgrabną kuleczkę i odkładamy pod ściereczkę do krótkiego wyrośnięcia. Przygotowujemy garnek z wkładem do gotowania na parze i zagotowujemy w nim wodę. Kiedy zaczyna parować to wkładamy po 3-4 pampuchy do środka i parujemy przez 10-12 minut.Postępujemy tak samo z pozostałymi.
Uparowane buchty podajemy od razu na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie z sosami mięsnymi.