Do góry

Dodatki Przepis na:

Pampuchy

Pampuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 686

Dodano:

Odsłon: 6710

Puszyste bułki parowe idealne do sosów mięsnych i owoców ze śmietaną.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 150 ml mleka
  • jedno jajko
  • jedno żółtko
  • 2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta soli
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pampuchy

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drugą łyżeczkę cukru. Jajko z żółtkiem roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy.

  2. Kiedy drożdże zaczęły pracować, to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy zaczyn do mąki, dodajemy jajka oraz masło i mieszamy wszystko razem łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi przez 15-20 minut. Gdyby ciasto za mocno się kleiło do rąk, to podsypujemy je delikatnie mąką. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, oprószamy jeszcze mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

  3. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, krótko jeszcze raz ugniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy zgrabną kuleczkę i odkładamy pod ściereczkę do krótkiego wyrośnięcia. Przygotowujemy garnek z wkładem do gotowania na parze i zagotowujemy w nim wodę. Kiedy zaczyna parować to wkładamy po 3-4 pampuchy do środka i parujemy przez 10-12 minut.Postępujemy tak samo z pozostałymi.

  4. Uparowane buchty podajemy od razu na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie z sosami mięsnymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń